Nieuws

WK zonder Oranje, maar wel negen Gelderse connecties

Brad Jones is één van de WK-deelnemers met een Gelders verleden
Het WK begint donderdag zonder het Nederlands elftal. © Broer van den Boom
MOSKVA - Het WK begint donderdag zonder het Nederlands elftal.
Op het laatste toernooi in Brazilië vervulden Gelderlanders nog een hoofdrol bij Oranje. Klaas-Jan Huntelaar uit Angerlo benutte een belangrijke strafschop tegen Mexico en de Groesbeekse doelman Jasper Cillessen (foto) blonk uit en incasseerde in zeven wedstrijden slechts vier tegendoelpunten.
Op dit WK geen Gelderse inbreng, op assistent-scheidsrechter Sander van Roekel uit Ede na. Maar er zijn wel acht spelers met een verleden in Gelderland.

Dries Mertens (België)

In 2006 speelde AGOVV een oefenwedstrijd op Papendal tegen Team VVCS, een ploeg met op dat moment werkloze voetballers. Bij de Apeldoorners waren diverse spelers op proef en één viel er direct op. De kleine Belg Dries Mertens excelleerde en mocht op proef blijven. Uiteindelijk werd hij gehuurd van AA Gent en groeide hij uit tot een multi-inzetbare aanvaller. Vanaf links was hij dreigend, maar ook als aanvallende middenvelder toonde hij zijn kwaliteiten. Mertens werd vervolgens gecontracteerd en was daarna twee jaar lang de smaakmaker op Berg en Bos. Hij werd al snel aanvoerder, scoorde veelvuldig en fraai en wekte de belangstelling van vele clubs. Uiteindelijk kocht FC Utrecht de Belg en via PSV kwam hij terecht bij Napoli, waar hij ondanks zijn geringe lengte een sensatie werd als centrumspits. Hij behoort al jaren tot de nationale selectie van België en scoorde op het vorige WK in Brazilië ook namens de Rode Duivels. Waarschijnlijk begint hij dit toernooi als rechtsbuiten. 

Hannes Halldorsson (IJsland)

Hij stond al bekend als de nachtmerrie van Oranje. De lange doelman was onpasseerbaar in de interland van Nederland uit tegen IJsland (2-0) in oktober 2014. En in 2015 werd hij gecontracteerd door NEC. Halldorsson pakte meteen een basisplaats, maar blunderde wel in zijn tweede wedstrijd tegen Heracles, die met 3-0 werd verloren. De stijlprijs won hij niet, maar met zijn onorthodoxe manier van keepen had hij toch succes. Ook weer met de nationale ploeg, die ook uit tegen Oranje met 1-0 wist te winnen en het WK haalde.
NEC had niet veel plezier van de IJslander, want hij liep al vroeg in het seizoen een gecompliceerde schouderblessure op en kwam hij niet meer in actie voor NEC. Maar wel voor IJsland, dat wist te stunten op het EK in Frankrijk. Het zag er vaak niet uit, maar Halldorsson stopte weer de meest onmogelijke ballen. En IJsland werd pas in de kwartfinales uitgeschakeld door het gastland Frankrijk (5-2). Halldorsson werd verkocht door NEC aan het Deense Randers. Hij bleef de nummer 1 onder de lat bij IJsland en moet in de eerste wedstrijd op dit WK Lionel Messi van scoren zien af te houden.

Vladimir Stojkovic (Servië)

Een vondst van trainer Aad de Mos, die niet tevreden was over Harald Wapenaar. En dus moest de Servische international Vladimir Stojkovic in de winterstop van het seizoen 2006/2007 naar Arnhem komen. Hij ging de concurrentiestrijd aan met Piet Velthuizen aan en won die uiteindelijk, maar echt uitblinken deed de Serviër nauwelijks bij Vitesse. Hij viel vooral op in de kampioenswedstrijd van PSV (5-1), toen hij het publiek in Eindhoven zodanig provoceerde dat De Mos besloot hem in de rust te vervangen door Velthuizen. In de zomer verdween de temperamentvolle Balkan-ballenvanger alweer uit Arnhem, maar in de nationale ploeg bleef hij door de jaren heen een vaste waarde. Hij was erbij op het WK in 2010 en de inmiddels 34-jarige doelman staat in Rusland normaal gesproken ook weer in de basis bij Servië.

Alireza Jahanbakhsh (Iran)

In 2013 kwam de aanvaller naar NEC. Hij werd voorzichtig gebracht, maar zijn talent toonde hij al regelmatig. Bijvoorbeeld uit tegen landskampioen Ajax (2-2), toen hij beide doelpunten maakte. Toch kon de Iraniër degradatie niet voorkomen, maar hij mocht wel met zijn land naar het WK en viel drie keer in, waaronder tegen het Argentinië van Messi. Terug in Nijmegen speelde hij een weergaloos seizoen in de eerste divisie, dat bekroond werd met een kampioenschap. 
Jahanbakhsh werd verkocht aan AZ en zette daar zijn ontwikkeling op spectaculaire wijze door als veelscorende vleugelspits met ook veel assists. Afgelopen seizoen werd hij topscorer van de eredivisie en wacht hem nu een toptransfer. Maar eerst het WK met wedstrijden tegen onder meer Portugal en Spanje.

Lasse Schöne (Denemarken)

De Deen kwam in 2006 van Heerenveen naar De Graafschap en speelde als aanvallende middenvelder een belangrijke rol bij de promotie naar de eredivisie. Een seizoen later handhaafde hij zich zonder moeite op het hoogste niveau met als hoogtepunt de gewonnen uitwedstrijd tegen zijn voormalige ploeg Heerenveen. Hij dwong een transfer af naar NEC, waarmee hij in 2008/2009 Europees voetbal speelde. Schöne maakte uit tegen Spartak Moskou een essentieel doelpunt. In 2009 maakte hij als NEC'er zijn debuut in de nationale ploeg van Denemarken, maar daarna stond hij lange tijd buitenspel door een kruisbandblessure. In 2010 maakte hij zijn rentree en na twee sterke seizoenen maakte hij de overstap naar Ajax, waar hij nu nog speelt.

Nemanja Matic (Servië)

DRAMATIC. Zo luidde zijn bijnaam bij Vitesse. Dat had niet zozeer te maken met zijn voetbalkwaliteiten, want die stonden ook toen al buiten kijf. Maar Matic was vanwege zijn gedrag niet bijster geliefd in de spelersgroep. Fysiek ijzersterk en meedogenloos in de duels. En de huurling van Chelsea maakte toch wel indruk ondanks het zwakke seizoen van Vitesse, waarin de club maar net ontsnapte aan degradatie. Matic werd door Chelsea verkocht aan Benfica en later weer teruggehaald. En vervolgens verkocht aan Manchester United. In de Servische nationale ploeg is hij al jaren onomstreden en mag hij het nu laten zien tegen onder meer Brazilië.

Brad Jones (Australië)

NEC had in 2015 een keepersprobleem. Hannes Halldorsson en Joshua Smits waren geblesseerd en Benjamin Kirsten stapte op na een conflict over zijn contract. In de winterstop kwam de oplossing. Brad Jones kwam over van Liverpool en dat bleek een gouden zet. De Australiër was bij zijn debuut al direct aanvoerder en maakte een geweldige indruk als rustige sluitpost die heerste in zijn strafschopgebied.foto: Broer van den Boom
NEC wilde hem graag behouden, maar toen Feyenoord zich meldde, was dat direct kansloos. Bij de Rotterdamse club veroverde Jones een basisplaats en werd hij in 2017 kampioen. Hij keerde ook terug bij de nationale ploeg, maar op het WK is hij waarschijnlijk reserve achter Matthew Ryan van Brighton.

Nacer Chadli (België)

In 2007 pakte AGOVV weer eens uit met een aantal talenten uit het buitenland. De meesten daarvan raakten snel in de vergetelheid, zoals de Oostenrijkse broers Medjedovic, maar Nacer Chadli viel wel meteen op. In zijn eerste seizoen was de lange Belgische vleugelspits nog geen vaste waarde, maar het seizoen daarna was hij beter geïntegreerd en liep het al beter. In het seizoen 2009/2010 was hij de absolute sterspeler van AGOVV en scoorde hij zeventien doelpunten. Ook trok hij de aandacht door een uitblinkersrol in de nipt met 2-1 verloren bekerwedstrijd tegen Ajax. Veel topclubs hadden interesse in de Belg, maar hij koos voor landskampioen FC Twente. En op dat niveau pikte Chadli moeiteloos aan. Hij maakte een transfer naar Tottenham Hotspur en komt nu uit voor West Bromwich Albion. Hij werd ook een vaste waarde in de nationale selectie van België, maar op het WK in Brazilië kwam Chadli niet verder dan drie invalbeurten. Dit WK is de ex-AGOVV'er ook geen beoogde basisspeler.

Kalle Johnsson (Zweden)

Keeper Kalle Johnsson, voluit Karl-Johan Johnsson, was in het seizoen 2013/2014 de eerste keeper van NEC, al raakte hij zijn positie ook een tijdje kwijt aan Dennis Gentenaar na fouten tegen Roda JC. Hij vertrok na twee seizoen via de achterdeur naar het Deense Randers FC. Inmiddels speelt hij bij het Franse Guingamp, waar hij dit seizoen eerste keeper was. 
Dat het verblijf van Johnsson bij NEC niet over rozen ging zie je hier: 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52