Inwoners Reeth naar rechter om komst railterminal te blokkeren

ARNHEM - Inwoners van de buurtschap Reeth willen koste wat het kost de komst van de Railterminal Gelderland blokkeren en stappen daarom naar de rechter. Dat maakte Stichting Leefbaar Reeth deze woensdag bekend.

De Railterminal Gelderland is een overslagpunt dat ten noorden van de Betuweroute komt. Het overslagpunt van goederen tussen spoor en wegtransport gaat met een investering van enkele tientallen miljoenen euro's gepaard.

Gesprekken staken

Omwonenden zijn bang voor enorme verkeers- en geluidsoverlast. Niet alleen door de komst van de railterminal, maar ook door de andere plannen in het gebied. Tot nu toe waren Stichting Leefbaar Reeth, de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland met elkaar in gesprek, maar volgens de stichting worden gedane toezeggingen niet waargemaakt. Reden voor omwonenden om de gesprekken te staken.

Het belangrijkste struikelpunt is dat er veel onduidelijkheid blijft over de planschade. Volgens de omwonenden zorgen alle plannen rondom Reeth voor planschade in de hele buurtschap. Toch kijken provincie en gemeente vooralsnog bij het toekennen van planschade alleen naar de huizen die straks last krijgen van de nieuwe railterminal.

Herbouw huizen anders sterft Reeth uit

Daarnaast steekt het de inwoners van Reeth dat er maar steeds huizen gesloopt blijven worden. Ze willen dat gesloopte huizen herbouwd worden. Koos Nijssen, voorzitter van Stichting Leefbaar Reeth: 'Nu worden er weer drie huizen gesloopt en eerder is dat ook al gebeurd. Er staan nog maar 30 huizen. Reeth sterft straks uit. We willen dat er herbouwd wordt om dat te voorkomen'.

Zie ook: 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Provincie
Deel dit artikel: