Nieuws

Scholen bereiden zich voor op dramatische leerlingendaling

Gemeente Berkelland komt met een plan om ervoor te zorgen dat opleidingen niet verdwijnen vanwege een leerlingentekort. Uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs komt naar voren dat het aantal leerlingen in het basisonderwijs sterk afneemt, maar ook het voortgezet onderwijs krijgt op korte termijn te maken met een daling. Het gevolg hiervan is dat er te weinig leerlingen per opleiding zijn, terwijl een divers aanbod juist belangrijk is. © Omroep Gelderland
HAARLO - Gemeente Berkelland komt met een plan om ervoor te zorgen dat opleidingen niet verdwijnen vanwege een leerlingentekort. Uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs komt naar voren dat het aantal leerlingen in het basisonderwijs sterk afneemt, maar ook het voortgezet onderwijs krijgt op korte termijn te maken met een daling. Het gevolg hiervan is dat er te weinig leerlingen per opleiding zijn, terwijl een divers aanbod juist belangrijk is.
Om die diversiteit in stand te houden heeft de gemeente Berkelland een plan gemaakt voor de vier hoofdplaatsen Eibergen, Borculo, Neede en Ruurlo. De kern van dat plan is; niet concurreren maar samenwerken. Alleen op die manier kunnen ze een divers aanbod blijven bieden. Ook Minister Arie Slob van onderwijs benadrukt het belang van samenwerken. 'Het voelt misschien wat onwennig in het begin, maar we hebben in het primair onderwijs gezien dat dit de beste aanpak is. Het hoeft ook zeker niet zo te zijn dat een school de eigen kleur verliest door samen te werken. Maar het is van groot maatschappelijk belang dat iedereen ook over de muren van de eigen school kijkt.’
De tekst gaat verder onder de video: 
Scholen bereiden zich voor op dramatische leerlingendaling
Uit de cijfers komt naar voren dat de leerlingendaling vooral in de Achterhoek het grootst is. En in iets mindere mate zet de daling ook in het Rivierengebied in. In gehele provincie Gelderland is een daling van ruim 30 procent te zien voor sommige schoolsoorten. Als de daling zo door blijft zetten zal dit grote invloed hebben op de arbeidsmarkt waar duizenden arbeidsplaatsen niet ingevuld kunnen worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!