Ex-gedetineerden mogen ingang 'Bluebandbajes' niet bezetten

ARNHEM - De Bond van Wetsovertreders (BWO) mag vrijdag niet de ingang van de 'Bluebandbajes' in Arnhem-Zuid bezetten. Dat heeft de gemeente laten weten.

De BWO wilde dat doen omdat gedetineerden volgens de BWO ontevreden zijn over het zogenoemde stoplichtsysteem. Dat houdt in dat gevangenen beginnen met een 'rode kaart', wat betekent dat ze geen vrijheden hebben. Door goed gedrag kunnen zij een 'oranje' of 'groene kaart' verdienen. 'Gevangenen ervaren dat vaak als onplezierig', legde voorzitter van de BWO Pieter Vleeming eerder uit.

De directie van de 'Bluebandbajes' in Arnhem-Zuid liet eerder al weten zich niet te herkennen in de kritiek van de BWO.

De BWO was van plan om de ingang te bezetten met 75 ex-gedetineerden en sympathisanten. Maar omdat de poort op het terrein van justitie is, en niet op openbaar terrein, kan de gemeente Arnhem daarvoor geen vergunning verlenen.

Donderdag duidelijkheid over demonstratie

De bond gaf eerder aan een kort geding tegen de gemeente aan te spannen als de demonstratie niet door mocht gaan, maar heeft die zaak inmiddels ingetrokken.

Donderdag overlegt de BWO met haar leden over wat ze nu gaan doen. Er zijn twee opties, legt een woordvoerder uit: 'Of we gaan toch door met de demonstratie, zonder vergunning. Dat zou illegaal zijn en dan komt de politie ons daar weghalen. Of we verplaatsen de demonstratie naar volgende week en demonstreren dan op de openbare weg.'

Zie ook: Bond van Wetsoverteders wil Bluebandbajes bezetten

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem
Deel dit artikel: