Nieuws

Bronckhorst heeft 7199 asbestdaken. Hoeveel asbestdaken liggen er in uw gemeente?

Van alle gemeenten in Gelderland staan in Bronckhorst de meeste gebouwen met een asbestdak, 7199 gebouwen. Dit blijkt uit cijfers van de provincie Gelderland. Ede heeft de twijfelachtige eer om de lijst met het grootste aantal vierkante meters asbestdaken in Gelderland aan te voeren. Er ligt voor bijna 1,7 miljoen vierkante meter aan asbest op de daken. © Omroep Gelderland
LOBITH - Van alle gemeenten in Gelderland staan in Bronckhorst de meeste gebouwen met een asbestdak, 7199 gebouwen. Dit blijkt uit cijfers van de provincie Gelderland. Ede heeft de twijfelachtige eer om de lijst met het grootste aantal vierkante meters asbestdaken in Gelderland aan te voeren. Er ligt voor bijna 1,7 miljoen vierkante meter aan asbest op de daken.
Uit die inventarisatie blijkt dat er ruim 23 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Gelderland ligt.  'Dat was geen goed nieuws omdat we uitgingen van 14 miljoen vierkante meter,' zegt gedeputeerde Bea Schouten. 'We moeten flink aan de bak om dit op te ruimen'. 
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Asbestdaken moeten weg, maar wie gaat dat betalen?

80 procent op platteland

Het merendeel van de asbestdaken ligt op het platteland, zo'n 80 procent. In de Achterhoek ligt veruit het meeste asbest, 7,7 miljoen vierkante meter. Daarna volgen het Rivierengebied met 4 miljoen vierkante meter en de Vallei met 3,8 miljoen vierkante meter. 
Wilt u weten hoeveel asbestdaken er in uw gemeente liggen, klik dan in onderstaande kaart uw gemeente aan. Kijkt u in de app, dan kunt u hier klikken om de kaart beter te bekijken.

Cijfers op huisniveau

'Deze cijfers zijn tot 85 procent nauwkeurig. De omgevingsdiensten en de gemeenten moeten nu de komende maanden aan de slag om verder te gaan met de cijfers. We willen aan het einde van het jaar weten hoe we er precies voor staan,' legt Schouten uit. 

Bewustzijn groeit bij burgers, maar niet bij alle gemeentes

Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat sanering van asbestdaken er aan zit te komen. 'Vooral agrariërs weten dat ze wat moeten,' zegt Schouten. 'Daarnaast zijn er ook gemeenten  goed bezig, maar er zijn ook gemeenten die nog helemaal niet bezig zijn en die moeten we nu echt mobiliseren'.
Wat volgens de gedeputeerde van belang is is dat de wet ook daadwerkelijk bekrachtigd wordt. 'Het is een besluit van de kamer geweest, maar het is nog nooit in een wet vastgelegd. Zolang dat niet gebeurt, dan is er twijfel en dan gaan mensen nooit wat doen'.
Donderdag praten gemeenten, de provincie Gelderland, asbestsaneerders en adviseurs uit de agrarische sector over de problematiek tijdens een congres. 'We moeten met elkaar de schouders er onder zetten, dan gaat het absoluut lukken om in 2024 geen asbestdaken meer te hebben.'

Financiering probleem

Bewustzijn is er onder de agrariërs, maar de financiering is een ander verhaal. Roel van der Beek uit Drempt kan er over meepraten. Ooit had hij een florerend akkerbouwbedrijf. 'We hebben dat helaas niet vol kunnen houden en nu verbouw ik alleen nog wat aardappels', zegt Van der Beek. 'Daarnaast werk ik fulltime bij een loonwerker'. Van der Beek heeft verschillende schuren op zijn erf staan.
Foto: Omroep Gelderland
Op twee schuren zit nog asbest. '600 vierkante meter asbest.' Hoe lang de platen erop liggen? 'Geen idee, ik weet niet anders'. Sanering gaat Van der Beek ongeveer 20.000 euro kosten. 'Dat geld heb ik echt niet op de plank liggen. En ik ben 58 en de banken lachen me uit als ik kom vragen om geld', verzucht hij. 'Ik kan het gewoon echt niet betalen'.

'Provincie leen ons geld'

Van der Beek heeft verschillende offertes opgevraagd en is bij bijeenkomsten over asbestsanering geweest. Maar hij ziet het somber in. Hij heeft wel een oplossing. 'De Provincie Gelderland heeft ontzettend veel geld op de plank liggen, laten ze ons het geld lenen. Dan zijn ze het niet kwijt, want het is een lening en wij kunnen nu saneren', licht hij zijn idee toe.
Gedeputeerde Bea Schouten begrijpt dat Van der Beek een beroep doet op de provincie. 'Maar wij zijn in dit geval echt niet de verantwoordelijke overheid. We hebben 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om het proces op gang te brengen'. Daar valt onder andere de inventarisatie van het aantal asbestdaken onder, maar ook het draaien van pilots en activeren van gemeenten.

'We gaan er niet over'

'En wij brengen het daarnaast onder de aandacht bij de staatssecretaris. Want wij gaan hier echt niet over, de landelijke overheid heeft het verbod afgekondigd en de daken liggen in de gemeenten. Wij hebben afgelopen dinsdag nog een werkbezoek gehad van de staatssecretaris en we hebben het probleem onder de aandacht gebracht. Ik hoop dat het rijk zich wil gaan inzetten om de mensen te helpen die het niet kunnen betalen'.
Volgens de provincie is het percentage dakeigenaren dat een sanering niet kan financieren overigens klein. 'Uit onderzoek blijkt 95 procent het kan financieren door bijvoorbeeld geld te lenen bij een bank. Over 5 procent van de mensen maken wij ons echt zorgen'. 

Waarom saneren?

De Tweede Kamer besloot in 2015 dat asbestdaken verboden zijn vanaf 2024. Asbest is een slijtvast en duurzaam materiaal. Toch is het gevaarlijk. 'Daken liggen in weer en wind en dat betekent dat asbestvezels vrij komen en daarmee zijn we bezig om weer een gezondheidsprobleem met asbest te creëren', zei  asbestdeskundige Annemieke Nijhof eerder tegen Omroep Gelderland. Zij is asbestdeskundige.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!