Zomer statistisch al geslaagd voordat hij begonnen is

WAGENINGEN - De zomer begint voor ons officieel pas op 21 juni, maar voor de weerkundigen is het al sinds 1 juni zomer. En hun statistieken doen vermoeden dat deze zomer een heel goed cijfer gaat krijgen in hun warmterapport.

Sinds 1901 worden er namelijk zogenaamde warmtepunten of zomerpunten bijgehouden. Daarmee wordt in een ranglijst bepaald welke zomer het het beste doet. 

Hoge verwachtingen

We hebben al een memorabele meimaand en lente achter de rug, waarin tal van records zijn gesneuveld. Maar qua warmtepunten gaan we dit jaar waarschijnlijk ook een record halen. Weerman Tom van der Spek van Meteogroup legt het uit

Warmtegetal

Om de warmte van het zomerseizoen te bepalen, wordt het zogenaamde ‘warmtegetal’ berekend, dat is de sommatie van de gemiddelde etmaaltemperatuur van dat deel dat boven 18,0 graden uitkomt. Ieder etmaal dat 18,0 of kouder is, scoort zo nul punten, een dag met bijvoorbeeld 19,6 graden gemiddeld 1,6 punten en een dag van 23,1 graden gemiddeld, 5,1 punten. Aldus komt de lente als geheel op 31,3 warmtepunten uit en ook dat is een record. Het oude record stond op 30,3 punten, uit de lente van 1992. 

Op dit moment staat de teller deze zomer al op 41,5 punten. In de ranglijst bereiken we hiermee op dit moment de 62ste plaats, op een totaal van 118 zomers. 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen Wageningen
Deel dit artikel: