Restafval kan ruim de helft minder: 'Wij zijn overgestapt naar uitwasbare luiers'

GELDERMALSEN - Grietje Holleman uit Culemborg en haar man en vijf kinderen gingen de uitdaging van afvalverwerker Avri aan. Net als ruim 100 andere deelnemers probeerden zij binnen 100 dagen 100 procent minder restafval te produceren. Een goed streven, maar uiteindelijk bleek het niet haalbaar.

Maar je kan een eind komen, ontdekte ook Grietje. Want net als veel andere gezinnen in de 100-100-100 uitdaging wisten zij hun restafval met ruim de helft terug te dringen.

Overgestapt naar uitwasbare luiers

Tijdens de uitdaging werd al het restafval gewogen. Gemiddeld ging een gezin van 2 kilo restafval in de week terug naar acht ons. Ook het gezin met vijf kinderen van Grietje kon een ruime halvering van het afval gemakkelijk bereiken. Het scheelde een hoop dat het gezin helemaal was overgestapt naar uitwasbare luiers, vertelt de Culemborgse.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Ook op andere manieren ging het gezin naar het afval kijken. Zo werden er minder toetjes in plastic bakjes gekocht. Sommige dingen waren ook weer moeilijk, zoals vies papier. Dat verdwijnt nog steeds in de grijze bak, net als al het blik.

Restafval wordt duurder

Het terugdringen van restafval wordt belangrijk in het Rivierengebied, want het laten legen van je grijze container gaat komend jaar ruim anderhalf keer meer kosten. De grijze container verdwijnt en wordt vervangen door ondergronds containers in de buurt. Daar moet per ingeleverde zak worden betaald.

De Avri hoopt dat mensen, wanneer ze met hun zak restafval naar een container moeten lopen, ze uiteindelijk ook beter gaan scheiden. Grietje denkt dat ze dan eens in de twee weken naar de container moet met een zak van 30 liter. Dat is te overzien, zegt ze.

Zie ook: Geen restafval, kan dat? 200 gezinnen gaan het proberen

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: