Nieuws

Een parel tussen de rivieren: stenenbakkers, DAF-rijders en carnaval in Rossum

Dansmarieke van carnavalsvereniging De Lorre
Aflevering 25. Dinsdag 26 juni 2018: Rossum 1970
ROSSUM - Aflevering 25. Dinsdag 26 juni 2018: Rossum 1970
Rossum is ook in 1970 al de Parel van de Bommelerwaard. Die eretitel verdient het dorp dankzij haar schoonheid en de mooie ligging. Aan de ene kant van het dorp de Waal, aan de andere kant de Maas. Beide rivieren hebben veel betekend voor het dorp, ze leverden onder meer werkgelegenheid in de vorm van visserij.
Het dorp kent een rijk verenigingsleven waarin het dat jaar geopende dorpshuis een grote rol speelt. Saamhorigheid is een groot goed in Rossum, iedereen kent elkaar, iedereen let op elkaar en helpt elkaar waar nodig. Boodschappen worden bij de lokale winkeliers gedaan, supermarkten, bakkers en slagers, er zijn er genoeg voorhanden. En bij de firma Cretier kun je terecht voor de auto met het 'pientere pookje' de DAF. En als je nog geen auto had pakte je de bus van de Rossumse vervoerder 'Onze Tram', die de lijnen 1,2 en 3 runde waarmee een goede verbinding met Den Bosch verzekerd was.
De steenfabriek is een goede werkgever voor vele Rossumse jongens en mannen. Vrouwen zorgen voor het huishouden en vinden hun vertier bij onder andere de vrouwenverenigingen, zoals toen nog heel gebruikelijk in een katholieke variant en hervormde variant aanwezig, net als vele andere verenigingen. De kinderen gaan naar de openbare of naar de katholieke kleuter- en basisschool. Kort voor het maken van deze film streek een Limburger neer in Rossum, en daardoor kent het dorp ook een Carnavalsvereniging met de naam De Lorre en een eigen Raad van Elf.
Uitzendingen Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.
Volgende uitzendingen:
Dinsdag 3 juli Lobith-Tolkamer 1967
Dinsdag 10 juli Ulft 1968
De sleepwagen van DAF-dealer Cretier in Rossum (still uit de film)