Meldpunt Achterhoek kan meldingen processierups niet meer aan

DOETINCHEM - Buha kan het explosief gestegen aantal meldingen over de overlast van de eikenprocessierups niet meer aan. Het bedrijf in Doetinchem wordt dagelijks overspoeld met telefoontjes over nieuwe nesten van de gevreesde rups.

'We krijgen op dit moment 150 tot 200 meldingen per dag', vertelt Erik Peters, uitvoerder bij Buha. 'Daarvan gaan wij alle meldingen langs.' Buha bekijkt per melding die ze binnenkrijgt of het een bestaande of een nieuwe vindplaats betreft en kenmerkt bomen met linten die volzitten met de harige rupsen. Daarna wordt een bedrijf ingeschakeld dat de rupsen bestrijdt. 

Tekst loopt door onder video: 

Vanwege het grote aantal meldingen stelt het bedrijf prioriteit aan openbare plekken waar veel mensen komen. 'Scholen, speeltuinen en zorginstellingen pakken we eerst', aldus Peters. 'De lange doorgaande wegen die komen pas aan het eind. Maar er zit wel een wachttijd van drie tot vier weken.'

De lange wachttijden zorgen ervoor dat veel mensen die overlast ervaren van de eikenprocessierups niet meteen geholpen kunnen worden. Dit leidt tot veel negatieve klachten die binnenkomen bij Buha. 'Elke melding wordt wel op de lijst gezet, maar het duurt wat langer voordat we het weghalen', laat de uitvoerder hierop weten.

Iedereen is bezet 

Bestrijdingsbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het weghalen van de nesten komen om in het werk. 'Op dit moment zijn alle erkende bedrijven volop bezig', zegt Peters. Extra bedrijven inhuren is volgens Buha geen optie meer. 'Er is geen erkend bedrijf meer te krijgen. Alles zit vol, en dan praat je echt over de komende vier tot vijf weken.'

Wolterinck, het bedrijf dat in een groot deel van de Achterhoek de eikenprocessierupsen bestrijdt, wil door alle negatieve commotie niet reageren. 
 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem REGIO8 Achterhoek Doetinchem
Deel dit artikel: