Steigers Eusebius grotendeels weg in september

ARNHEM - De steigers van de Eusebiuskerk gaan voor een groot deel tussen 10 en 26 september weg. Volgens bouwmeester Peter Koelewijn van de Stichting Eusebius verdwijnt de constructie tussen de 23e en de 26e verdieping. In het derde kwartaal van 2019 is de kerk volledig uit de steigers.

Het kerkgebouw krijgt er een klein miljoen bij van het Rijk, voor de restauratie. De stichting achter het kerkgebouw bevestigt dat verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven daar geld voor vrijmaakt.

Geld voor het 'koor' 

De 969.500 euro komt volgens Koelewijn vooral ten goede aan het koor van de kerk. Dat is de ruimte van een kerk waar zich het hoofdaltaar bevindt en die soms van het schip afgescheiden wordt door een afsluiting in de vorm van een hek of doksaal. 'Het geld voor de toren is rond', vertelt Koelewijn. 

Het rijksmonument werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Bij de restauratie daarna zijn veel fouten gemaakt, weet Koelewijn. Zo is er onder meer te broos tufsteen gebruikt. 'Daar hebben ze toen pech mee gehad.'

Boogbeelden verkopen 

Om de restauratie deels te financieren verkoopt de Stichting Eusebius zogeheten luchtboogbeelden. Die zijn afgekeurd om na de restauratie weer teruggeplaatst we worden. 'Daar hebben wij er al 22 van verkocht', vertelt hij. 'Bij het Duivelshuis liggen er nog een paar klaar. Die kun je zó kopen en meenemen.'

Volgens Koelewijn is het de twaalfde keer in dat de Eusebius in zijn bestaan van vijf eeuwen wordt gerestaureerd. Met het hele project is zo’n 33 miljoen euro gemoeid. 'Maar dan hebben we 50 jaar geen gedoe meer', verwacht hij. 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
RTV Arnhem Arnhem Cultuur Geschiedenis
Deel dit artikel: