Eis van 28 jaar en tbs tegen Michael P. voor verkrachten en doden Anne Faber

ARNHEM - De officier van justitie eist 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Michael P. voor het verkrachten, ontvoeren en doden van Anne Faber. Dinsdagmiddag hoorde de 28-jarige man de eis tegen zich uitgesproken worden voor de rechtbank in Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie is hij licht verminderd toerekeningsvatbaar. De rechter doet op 17 juli uitspraak.

Michael P. is gekwalificeerde doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting ten laste gelegd. Voor gekwalificeerde doodslag geldt overigens dezelfde maximumstraf als bij moord. Het is het opzettelijk doden van iemand om een ander misdrijf te verhullen.

'Blij dat er tbs is geëist'

Volgens Hans Faber, de oom van Anne, is de familie blij dat er ook tbs met dwangverpleging is geëist. 'Als je deze man twee dagen meemaakt dan kan je wel zeggen dat eigenlijk niemand wil dat hij ooit nog op vrije voeten komt. En daarom is tbs een hele goede maatregel', sprak hij dinsdag na de zitting.

Bekijk het interview met Hans Faber en Ruth Jager, de advocaat van de familie (tekst gaat verder onder de video):

Beelden: RTV Utrecht

P. heeft bekend

Michael P. gaf maandag toe dat hij Anne Faber heeft verkracht en heeft gedood, en dat hij haar lichaam heeft begraven. Daarvoor moet hij nu voor 28 jaar achter slot en grendel verdwijnen, als het aan de officier van justitie ligt.

In 2010 werd P. al veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Hij zat zeven jaar in de cel en kwam daarna terecht in de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. 

'Ze schopte me in mijn bek'

Tijdens een verlof sloeg hij toe en verkrachtte en vermoordde hij Anne Faber. Zij verzette zich hevig. 'Ze schopte me recht in mijn bek', zei Michael P. voor de rechter. Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich schuldig aan 'ronduit weerzinwekkende feiten'. 'Het horrorscenario voor elke vrouw. Machteloos en hulpeloos.'

Geen confrontatie

Maandag werd de zaak inhoudelijk besproken en kwamen deskundigen van het Pieter Baan Centrum aan het woord. Zij gaven aan dat Michael P. een zwak ontwikkelde persoonlijkheid heeft en zichzelf ziet als speelbal van zijn omgeving. Dinsdag was het woord eerst aan de nabestaanden van Anne Faber. Die wilden geen confrontatie met Michael P. tijdens het voorlezen van hun verklaringen. De verdachte moest de verklaringen dan ook vanuit een andere ruimte volgen. 

Anne Faber is opgegroeid in Elst. Ze studeerde in Nijmegen en verhuisde daarna naar Utrecht. Haar uitvaart was in de Nijmeegse Stevenskerk.

Zie ook: 'Grote kans op herhaling bij Michael P.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: