'Aap met vier ogen' ziet het levenslicht

APELDOORN - In de Apenheul is een roodkruinmangabey geboren. Het is het derde jong dat de groep kreeg sinds ze in 2016 naar Apeldoorn verhuisde.

De zeldzame apen zijn onderdeel van het fokprogramma van het dierenpark. In 2016 verhuisden één man en drie vrouwtjes naar de Apeldoorn. In de loop van 2017 werden de eerste twee gezonde jongen geboren. Onlangs is ook het derde vrouwtje, Michelle, moeder geworden.

De roodkruinmangabeys zijn te herkennen aan de roestrode bovenkant van hun hoofd, waaraan ze hun naam te danken hebben. Ook kenmerkend zijn de spierwitte oogleden van roodkruinmangabeys. Hierdoor worden ze ook wel 'de aap met vier ogen' genoemd. 

Kwetsbaar in het wild

Volgens de Apenheul hebben de dieren een kwetsbare positie in het wild. Ze leven in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Daar verdwijnen grote stukken van hun leefgebied door illegale houtkap. Ook wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Dieren
Deel dit artikel: