Nieuws

OV naar Duitsland moet veel beter: 'Je bent twee uur bezig'

De provincie Gelderland moet serieus werk maken van grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen Nederland en Duitsland. Het besluit om de spoorverbinding tussen Nijmegen en Kleve geen nieuw leven in te blazen, moet daarom worden herzien. Dat schrijft de voorzitter van de Internationale Vakbondsraad Rijn-IJssel, Wilco Veldhorst, in een brief aan Provinciale Staten. © Roel Hemkes
GROESBEEK - De provincie Gelderland moet serieus werk maken van grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen Nederland en Duitsland. Het besluit om de spoorverbinding tussen Nijmegen en Kleve geen nieuw leven in te blazen, moet daarom worden herzien. Dat schrijft de voorzitter van de Internationale Vakbondsraad Rijn-IJssel, Wilco Veldhorst, in een brief aan Provinciale Staten.
Gelderland ziet niets in het herstel van de spoorverbinding vanwege de natuur die ervoor moet wijken en omdat er dan elf overwegen in Groesbeek zodanig aangepast moeten worden, dat er onder meer hekwerken komen te staan.
De gemeente Berg en Dal, waar Groesbeek onder valt, heeft aangegeven daar niet voor te voelen. Ook een perron van 140 meter in het centrum van Groesbeek is niet gewenst.

'OV verwaarloosd'

De Internationale Vakbondsraad vindt dat de provincie aan de ene kant wel grensoverschrijdend werken en studeren stimuleert, maar al jaren het openbaar vervoer dat daar volgens de Vakbondsraad bijhoort, verwaarloost.
In de ogen van voorzitter Veldhorst moeten werklozen van de ene overheid een baan over de grens aannemen, maar worden ze door de andere overheid in de steek gelaten als het gaat om het vervoer van en naar dat werk. 

Anderhalf tot twee uur

'Als je een baan krijgt in een psychiatrische kliniek in Bedburg-Hau en daar naartoe moet vanuit Nijmegen, kun je daar gewoon niet komen met het openbaar vervoer. Je bent dan al gauw anderhalf tot twee uur bezig en dan moet je nog terug', zegt Wilco Veldhorst. En dan is het nog maar de vraag wie er ook echt voor gaat. Wie een cirkel van dertig kilometer trekt rond Nijmegen ziet namelijk dat een derde deel van die cirkel in Duitsland ligt, legt Veldhorst uit.

120.000 vacatures

'Als mensen daar niet naar werk kunnen zoeken, moeten ze een heel groot deel van hun zoekgebied verkleinen.' Volgens Veldhorst wonen er aan die kant van de grens ongeveer 200.000 mensen. 'Het gaat dus om een heel groot deel van de regio. Aan beide kanten staan ongeveer 150.000 vacatures op honderd kilometer van de grens. Zo'n 120.000 vacatures bevinden zich in Duitsland.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52