Geesteren terug naar het 'groen' van vroeger

GEESTEREN - Weg met het prikkeldraad, de coniferen en de kale weilanden. Geesteren wil meidoornhagen en fruitbomen terug in het landschap. Inwoners van het Achterhoekse dorp kunnen nu subsidie krijgen voor het planten van inheemse bomen op hun erf. Het project versterkt het streekeigen landschap, maar is ook goed voor allerlei flora en fauna.

In de loop der tijd zijn veel landschapselementen achteruitgegaan, vooral de houtsingels in het kampenlandschap en struweelhagen in de beekdalen. In het project Geesteren in het Groen krijgen inwoners van het buitengebied de mogelijkheid om met subsidie inheemse bomen en struiken te planten op eigen terrein. Het project wordt onder meer ondersteund door de gemeente Berkelland, de provincie en Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Luister hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de audio:)

Metamorfose

18 jaar geleden is het project ook al een keer in Geesteren gedaan. Het erf van de familie Droogh heeft sindsdien een flinke metamorfose ondergaan. 'We woonden hier toen net', vertelt Sjaak Droogh. 'Het was heel kaal allemaal en er stond een hek om ons erf.' Nu zijn de verschillende fruit- en notenbomen vanaf de weg al goed zichtbaar. En het hek is ingeruild voor een groene meidoornhaag. 'Het is wel meer onderhoud, maar ik vind het prachtig en we krijgen veel reacties van mensen die hier langskomen.' 

Groene vingers

Frans Knijnenburg van Geesterens Belang hoopt dat er meer mensen zo enthousiast worden als de familie Droogh. 'Ja, het kan altijd nog groener. Bovendien is dat ook weer goed voor allerlei insecten en andere beestjes. ' Hoeveel subsidie er precies beschikbaar is, is nog niet bekend. Woensdagavond 13 juni is er een informatieavond voor geïnteresseerden, mét en zonder groene vingers. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Geesteren Gemeente Berkelland Cultuur Natuur
Deel dit artikel: