Tientallen reekalfjes gered uit velden die gemaaid moesten worden

NIJKERK - Toen boeren in Nijkerk vorige maand hun gras voor de eerste keer wilden maaien, vroegen zij de wildbeheereenheid Nijkerk te kijken of er reekalveren in de velden zaten. Het bleek niet voor niets.

Het zoeken gebeurde met behulp van een drone, die voorzien is van een warmtebeeldcamera. In de maanden mei en juni werden zo tot dertig reekalveren gevonden en vóór het maaien op een plaats gelegd waar de maaimachine niet komt en het moederdier, de reegeit, het kalf weer gemakkelijk kon vinden

Kijk hier een video over de zoekactie: 

Vroege actie

In alle vroegte gingen de mannen van het drone-team opstap naar een afgesproken perceel, dat kort daarna gemaaid zou worden. Zo vroeg mogelijk, omdat dan het verschil in temperatuur van de bodem en van het reekalf het grootst is.

De drone scande het veld en op monitoren was te zien, waar een reekalf lag. Daarna ging het team op het kalf af, om het te verplaatsen. Dit jaar werden op die manier zo'n veertig grasvelden gescand en dat resulteerde in de dertig reddingen, waarbij reekalveren in veiligheid konden worden gebracht.

Dit is een bericht van Mediapartner Nijkerk.Nieuws.nl


 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijkerk Nijkerk Natuur
Deel dit artikel: