'Hart van het dorp' Spijk strijdt tegen sluiting vanwege tekort aan leerlingen

SPIJK - Een delegatie uit Spijk (gemeente Zevenaar) was dinsdag in Den Haag om actie te voeren voor behoud van de basisschool in het dorp. Ouders en leden van de Stichting actief Spijk overhandigden een petitie aan de Tweede Kamer waarin ze vragen om uitbreiding van het project Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Op deze manier zou de school in Spijk open kunnen blijven ook als ze minder dan 40 leerlingen hebben.

Als het leerlingenaantal van de Willibrordusschool de komende jaren nog verder daalt, moet de school dicht. Volgens Stichting Proles, waar de school onder valt, kost het te veel geld om een school met minder dan 40 leerlingen open te houden.

Tekst gaat verder onder de foto.

De basisschool in het dorp

Het nieuws kwam afgelopen winter bij de inwoners als een donderslag bij heldere hemel. Voor de mensen in Spijk is de basisschool 'het hart van het dorp'.

Guido Ariessen van de Stichting Actief Spijk op Radio Gelderland:

23 leerlingen

Sindsdien doet het dorp er alles aan om de school open te houden. De inwoners willen zich aansluiten bij de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Dat is een initiatief dat in Groningen is begonnen en waarbij scholen een ondergrens mogen hebben van 23 leerlingen in plaats van 40.

Spijk bood de petitie aan samen met de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en drie kleine scholen uit andere provincies. Ook enkele raadsleden van de gemeente Zevenaar gingen mee naar Den Haag.

Foto: Jos Stuyt

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zevenaar Cultuur Onderwijs Politiek
Deel dit artikel: