Nieuws

Windmolens vormen splijtzwam in Zaltbommel

BRUCHEM - Voor en tegenstanders van een plan voor het bouwen van een windmolenpark net ten zuiden van Zaltbommel mogen maandag hun zaak bepleiten tijdens een hoorzitting van de provincie. Een groep van met name agrarisch ondernemers willen in een gebied dat ingeklemd is tussen de snelweg A2 en het spoor Utrecht-Den Bosch een drietal windmolens neerzetten.
De verwachting is dat deze tussen de 7,5 en 12 megawatt windenergie oplevert in 2020. De initiatiefnemers denken dat de windmolens goed passen in het gebied, omdat door het geluid van de A2 en het spoor al relatief veel geluid is en de molens daar niet veel aan zullen toevoegen.
Tekst loopt door onder video: 
Windmolens vormen splijtzwam in Zaltbommel
Andere omwonenden betwijfelen die lezing. De snelweg en het spoor zijn 's nachts veel stiller en de windmolens zullen altijd lawaai maken. Bovendien maken omwonenden zich ongerust over de slagschaduw die de windmolens zullen veroorzaken.
Bij een laagstaande zon kunnen de schaduwen van de wieken dan steeds langs de woningen zoeven. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Eelco Bots van de Windunie.

Strenge norm

Bots staat de initiatiefnemers bij met de ontwikkeling van de plannen. Er is een hele strenge norm in Nederland voor wat betreft slagschaduw. Dat mag maar een paar uur per jaar voorkomen en anders moet de molen worden stilgezet.
De provincie heeft bij dit plan de norm nog strenger gemaakt vertelt hij verder. Nul slagschaduw mag er komen. Volgens tegenstanders kloppen de afstanden tot woningen ook niet. Eén van de molens zou te dicht op de bebouwing staan.

Verplicht

Gedeputeerde Staten wil dat de plannen doorgaan en heeft nu een inpassingsplan gemaakt, waar de hoorzitting van maandag over gaat. De provincie staat onder druk, omdat er de verplichting is in 2020 voor 230 megawatt aan energie uit windmolens te kunnen halen. Het park in Zaltbommel is nodig om dit doel te kunnen halen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52