Nieuws

Berg en Dal heeft vanaf 2021 sluitende begroting

Wethouder Sylvia Fleuren
De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
In de voorjaarsnota 2018 staat hoe de gemeente er nu voorstaat ten opzichte van de begroting die voor dit jaar is gemaakt.

Hogere rijksuitkeringen

De kosten voor het sociaal domein (jeugdzorg en Wmo) en voor doelgroepenvervoer zijn fors toegenomen. De grootste voordelen komen uit de dividenduitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten en de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit laatste is het geld dat gemeenten van het rijk ontvangen. In het regeerakkoord staat dat de gemeenten de komende jaren meer geld krijgen en Berg en Dal heeft dat voordeel al meegenomen in de cijfers.
De kadernota kijkt vooruit naar nieuwe ontwikkelingen. Vooral de geplande bezuinigingen op het sociaal domein tot 1,4 miljoen euro in 2022, hebben een gunstig effect op de cijfers. Daarnaast verwacht Berg en Dal dat de uitkering van het Rijk jaarlijks 750.000 euro hoger uitvalt. 

Uitgangspunt is sluitende begrotingen

In 2019 en 2020 verwacht wethouder Sylvia Fleuren van financiën nog tekorten maar vanaf 2021 moet Berg en Dal jaarlijks zelfs geld overhouden. Fleuren wil toe naar sluitende begrotingen. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten en opbrengsten met elkaar in evenwicht zijn. 'Uitgangspunt is en blijft dat de gemeente haar gezonde financiële positie behoudt. Indien nodig neemt de gemeente maatregelen om dit zo te houden.
In 2017 had Berg en Dal nog een overschot van 1,2 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wil wethouder Fleuren in de gemeentelijke spaarpot stoppen. Op 5 juli bespreekt de gemeenteraad de financiën van Berg en Dal.