'Boeren hadden kunnen weten dat het mis zou gaan'

ARNHEM - 'Boeren hadden kunnen zien aankomen dat het mis zou gaan', zo reageert de Gelderse Natuur en Milieufederatie op de brandbrief die melkboeren stuurden aan minister Carola Schouten. De boeren zijn bang dat zij failliet gaan door nieuwe fosfaatregels.

In de brandbrief vragen prominenten en boeren aandacht voor problemen in de melkveehouderij. Ze zeggen dat 800 gezinsbedrijven failliet dreigen te gaan door regels van de overheid.

Wat is er gebeurd?

Drie jaar geleden werd het melkquotum opgeheven. Veel melkboeren zijn toen gaan uitbreiden, maar kort daarna werden de fosfaatregels vastgelegd in Nederland omdat Europese normen werden overschreden. Hierdoor konden boeren hun bedrijf niet meer optimaal benutten.

Volkert Vintgens van de Gelderse Natuur en Milieufederatie: 'Boeren wisten het wel, maar waren misschien naïef. De grootste schuldigen zijn de adviseurs zoals de banken, Campina en LTO. Zij wisten dat dit fout zou gaan en hebben uitbreidingen gestimuleerd en leningen verstrekt.'

'Signalen genegeerd'

Jelle Zijlstra is econoom melkveehouderij aan de Wageningen Universiteit. Hij begrijpt de boeren, maar zegt ook dat de sector de signalen van de dreigende overschrijding van fosfaat heeft genegeerd. 'Dat negeren werd ook deels veroorzaakt doordat niemand wist wat er zou gebeuren als dat zou worden overschreden.'

'Er was wel een maximum voor Nederland, maar niet per veehouder. Dus op het moment van de beslissing om bijvoorbeeld een grotere stal te bouwen, gold er geen belemmering. Die is pas later gekomen. En toen was de stal al af en de hypotheek om die te kunnen betalen al afgesloten.'

Zijlstra maakt wel een kanttekening: 'De investeringen die boeren hebben gedaan zorgden in de meeste gevallen wel voor duurzamere stallen. Daarbij werd per koeplaats minder ammoniak uitgestoten en de stallen zijn diervriendelijker’.

Tekst gaat verder na de video:

Ministerie staat buitenspel

Het ministerie van Landbouw laat weten dat ze naar een oplossing heeft gezocht voor de boeren die failliet dreigen te gaan, maar die vinden ze niet binnen de huidige wetgeving. Minister Schouten heeft deze boeren laten weten op dit moment niets voor ze te kunnen doen.

Familiebedrijf in Zelhem

Ronald Beulink uit Zelhem vreest dat zijn familiebedrijf failliet gaat. Met een subsidie van Nederlandse overheid heeft hij een nieuwe stal gebouwd maar die mag hij nu maar deels gebruiken. Zowel hij als Zijlstra en Vintgens waren te gast in De Week van Gelderland.

Zie ook: Drama voor melkveehouders: 'De minister moet eens wat gaan doen'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Week van Gelderland Dierennieuws
Deel dit artikel: