Nieuws

Eis: 8 jaar cel en tbs voor gewelddadige dood Sam Pieters

Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doden van de 62-jarige Sam Pieters uit Twello. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doden van de 62-jarige Sam Pieters uit Twello.
De man werd op 23 mei 2017 door buren bewusteloos in een plas bloed gevonden in de hal van zijn appartement aan De Vang in Twello. Hij lag zes weken in coma en overleed daarna. De verdachte, een Apeldoorner van 37, was volgens buurtbewoners een huisvriend van hem.
De rechtszaak begon vrijdag met flinke vertraging. Justitie wilde de verkeerde verdachte meenemen uit de gevangenis in Vught, waar meerdere verdachten met dezelfde achternaam zitten. De man weigerde en dus verscheen er geen verdachte in de rechtbank in Zutphen. 
De 'echte' verdachte wilde wel degelijk komen, maar was niet gevraagd. Hij is later alsnog naar Zutphen gebracht, zodat de zaak verder kon gaan, zij het met uren vertraging. De rechtbank noemde de vergissing 'moeilijk te verteren'. 
De tekst gaat verder onder de reportage
Eis: 8 jaar cel en tbs voor gewelddadige dood Sam Pieters uit Twello

Bekend figuur

De plotselinge dood van Pieters schokte de buurt, omwonenden legden bloemen en kaarsjes ter nagedachtenis aan de karakteristieke verschijning. Sam Pieters, die eigenlijk Jan heette, was vrijwel dagelijks te vinden op een bankje in het centrum van Twello, met een biertje in de hand. Met zijn luide stem was hij een bekende figuur in de buurt.

Agressieve huisvriend

De verdachte in de zaak zou volgens buren met psychische problemen kampen en agressief zijn. Sam Pieters was al diverse keren voor zijn huisvriend gewaarschuwd. Op de fatale avond hoorden de bovenburen hem roepen dat de verdachte weg moest gaan.
Niet veel later vonden zij Pieters badend in het bloed op de grond en met een gebroken bierfles naast zich. De 37-jarige verdachte Apeldoorner heeft al in voorarrest gezeten en is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank trekt een dag uit voor de zitting.  

'Foutief handelen'

Buurvrouw Martje Wolters, die Sam Pieters bewusteloos aantrof, schreef een persoonlijk verhaal over de aangrijpende gebeurtenissen op 23 mei 2017.
Ze haalde daarbij ook uit naar de GGZ, die ze foutief handelen verweet. 'Hoe ze deze man ooit hebben kunnen loslaten, hebben kunnen denken dat hij zonder toezicht op zichzelf zou kunnen wonen en zich zou kunnen redden terwijl hij verkondigt dat hij de zoon van god is... dat gaat mijn verstand te boven', schreef ze vorig jaar. 

Advocaat wil vrijspraak

De advocaat van de verdachte heeft de rechtbank gevraagd zijn cliënt vrij te spreken. De man zou zich slechts hebben verdedigd. Ook zou volgens de advocaat niet bewezen zijn dat de verdachte Sam Pieters met een bierflesje heeft geslagen.

Tbs met dwangverpleging

Deskundigen zeggen dat de man leidt aan paranoïde achtervolgingswaan. Het Pieter Baancentrum adviseert de man tbs met dwangverpleging op te leggen.
De rechtbank doet op 22 juni om 13.15 uur uitspraak.