Nieuws

Gebruikte Stenen: van de Nederrijn naar Culemborg

Alberto begint deze uitzending niet in een fabriek maar bij een gebouwencomplex dat aansluit bij het thema van de aflevering: de verplaatsende mens, ofwel vervoer over weg, water en spoor.
ARNHEM - Alberto begint deze uitzending niet in een fabriek maar bij een gebouwencomplex dat aansluit bij het thema van de aflevering: de verplaatsende mens, ofwel vervoer over weg, water en spoor.
In de Nederrijn tussen Driel en Heveadorp ligt het sluis- en stuwcomplex van Rijkswaterstaat. Gebouwd begin jaren ’70 vormt het een imposant landschapselement in de rivier. Norbert van der Hoek van RWS toont hem het bedieningsgebouw waar de sluizen voor het scheepvaartverkeer worden bediend, maar hij daalt ook af naar een tunnel die onder de vizierschuiven doorloopt. En het gebouw geeft nog een andere verborgen ruimte prijs.
In Culemborg bezoekt Alberto de ‘Gelderlandfabriek’, gelegen naast het station. Tegenwoordig is het een culturele hotspot met optredens, kunstenaarsateliers en een restaurant, gevestigd in de voormalige Gelderland meubelfabriek. Maar dáárvoor was het een locomotiefloods van de spoorwegen, gebouwd in 1868. Een gebouw met een rijke industriële geschiedenis dus. Oud-medewerker van de fabriek Nico Lamphen haalt herinneringen op. Een deel van de voormalige meubelfabriek staat er nog vervallen bij. Marc van Dooren en Jorn Mols vertellen niet alleen over het nu, maar ook over de toekomstplannen voor het gebouwencomplex,
In elke aflevering van Gebruikte Stenen zit nog een kort portret over industrieel erfgoed. Deze keer is dat een reportage over diverse tolhuisjes die verspreid over de provincie te vinden zijn.

Gebruikte Stenen. Deel 2 - uitzending 18 juni, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube.

Gebruikte Stenen is een productie van Beeldland i.s.m. Omroep Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en stichting Casterenshoeve. Medewerking aan de serie wordt verleend door Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Erfgoed Gelderland en Stieneo.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl