Gelderland telt steeds meer kapperszaken, maar waarom?

SCHERPENZEEL - Valt het je ook op dat er zo veel kapperszaken in je woonplaats zijn? Daar kun je wel eens gelijk in hebben, want het aantal kapsalons is de afgelopen jaren geëxplodeerd.

In Gelderland heeft Scherpenzeel naar verhouding de meeste kapperszaken. In de kleine gemeente zijn maar liefst 29 kappers per 10.000 inwoners. Dat zijn twee keer zo veel kappers per inwoner als in Arnhem. Apeldoorn spant de kroon qua absolute aantallen: daar zijn maar liefst 264 kapsalons.

De afgelopen 10 jaar zijn er in Gelderland maar liefst 1235 kapperszaken bij gekomen. In 2007 waren er nog 2035 kapperszaken in onze provincie, in 2018 zijn dat er 3270. Dat is een stijging van bijna 59 procent.

En niet alleen in Gelderland

In heel Nederland zijn er sinds 2007 ruim 10.000 kapperszaken bij gekomen, een stijging van bijna 64 procent. Dat betekent dat er anno 2018 27.335 kapsalons actief zijn.

Waar komen die kappers vandaan?

Harrie Jager van de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) heeft wel een verklaring voor de groei. 'De trend is ingezet in de jaren 90 toen de verplichting om een vakdiploma en een ondernemersdiploma te behalen vervielen', zegt Jager. 'Het aantal mensen dat werkzaam is als kapper is al een hele tijd gelijk: zo'n 46.000-47.000 mensen werken in Nederlandse kapsalons.'

Maar waarom zijn er in sommige gemeenten zoveel kappers per inwoner? 'Je ziet dat naarmate de gemeente soepeler is met de invulling van het bestemmingsplan meer mensen een kapperszaak aan huis vestigen. Daar zijn we overigens niet altijd blij mee. Wanneer er te veel kappers zich vestigen in zo'n gemeente, zou de gemeente op moeten treden.'

Niet meer kappers, wel meer kapsalons

Er zijn dus niet meer kappers, maar wel meer kapsalons bij gekomen. Meer kappers werken als zzp'er. Volgens de ANKO biedt dat vrijheid, maar ook risico's. Zo worden vaak alleen de goed zichtbare kapsalons in de winkelcentra goed gecontroleerd of ze bijvoorbeeld de arbo-wetgeving wel goed naleven. Kapperszaken aan huis worden volgens Jager minder goed gecontroleerd. 

Omzet per kapsalon daalt

Overigens groeit de omzet in de branche de afgelopen jaren sterk. Volgens de meest recente cijfers van het CBS werd in de branche 2275 miljoen euro omgezet. Een aanzienlijke stijging van de 1674 miljoen euro in 2009, maar die taart moet wel door veel meer kapsalons worden verdeeld. De omzet per kapsalon daalt volgens de ANKO dan ook al jaren.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel Economie
Deel dit artikel: