Vakbond na faillissement Vérian: gemeenten, neem jullie verantwoordelijkheid

NIJMEGEN - FNV Zorg & Welzijn heeft achttien Gelderse gemeenten in een brief opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg in hun gemeenten. De grote onrust na het faillissement van thuiszorgorganisatie Vérian moet in de toekomst voorkomen worden.

‘Deze gemeenten werkten samen met zorginstelling Vérian', zegt Wim van der Hoorn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. 'Na het faillissement half mei van deze organisatie is het een zooitje geworden en weten medewerkers en cliënten niet meer waar ze aan toe zijn. Dit mogen en kunnen de gemeenten niet laten gebeuren.’

Van der Hoorn: ‘Er is door de curator gesproken met drie instellingen om de taken en medewerkers van Vérian over te nemen. Helaas zonder resultaat, terwijl de FNV en de andere bonden wel goede afspraken hebben kunnen maken met TvO Huishoudelijke Hulp, een van de overnamepartijen’. 

Doorstart

Het failliete Vérian wil een doorstart maken, maar kan haar (ex-)medewerkers alleen maar minder betalen en de cliënten daardoor minder zorg verlenen, betuigt de vakbond. Waar 1200 werknemers (1100 directe werknemers en 100 backoffice werknemers) en 4000 cliënten, de dupe van dreigen te worden.

Ook schuld gemeenten

Van der Hoorn wijst ook beschuldigend naar de gemeenten: ‘Als zij fatsoenlijke tarieven hadden betaald, dan had dit faillissement wellicht voorkomen kunnen worden. Daarom roep ik de gemeenten nu op om de regie te pakken, verantwoordelijkheid te nemen voor de werkgelegenheid, voor de arbeidsvoorwaarden van de zorgwerknemers en ervoor te zorgen dat iedereen in zijn gemeente de zorg krijgt die hij of zij verdient. En wellicht het belangrijkst, neem maatregelen om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren.’

Zie ook: