Nieuws

Kinderen over stiefvader in rechtszaal; 'Ik kan mijn littekens niet aanzien'

Een 44-jarige man uit Elst stond woensdag voor de rechter, omdat hij ervan wordt verdacht in 2015 zijn herdershonden te hebben opgehitst tegen één van zijn twee stiefzonen. Zijn slachtoffers vertelden wat de man hen zoal aandeed. De jongste van de twee jongens verliet na zijn verhaal de rechtszaal. Hij kon er niet meer tegen, aldus verslaggever Petra Kuzee. Justitie wil dat de man de cel in gaat en zich laat behandelen. © Pixabay/Archief
ARNHEM - Een 44-jarige man uit Elst stond woensdag voor de rechter, omdat hij ervan wordt verdacht in 2015 zijn herdershonden te hebben opgehitst tegen één van zijn twee stiefzonen. Zijn slachtoffers vertelden wat de man hen zoal aandeed. De jongste van de twee jongens verliet na zijn verhaal de rechtszaal. Hij kon er niet meer tegen, aldus verslaggever Petra Kuzee. Justitie wil dat de man de cel in gaat en zich laat behandelen.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag 3 jaar gevangenisstraf tegen de man, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij moet zich, als het aan justitie ligt, laten behandelen voor zijn drugs- en alcoholprobleem. Ook mag de man zijn slachtoffers 3 jaar niet zien.
De man rende schreeuwend achter de toen 11-jarige jongen aan en greep niet in, toen de honden hun tanden in het jongetje zetten. Die hield aan de aanval zwaar lichamelijk letsel over. De man wordt ook verdacht van mishandeling van de jongen en een tweede stiefkind dat bij hem in huis woonde. Bovendien zou hij zijn partner jarenlang hebben mishandeld, het OM denkt dat hij haar sloeg, schopte en haar keel dichtkneep tot de vrouw bewusteloos raakte.

Verdachte ontkent

De man ontkent alle aantijgingen. Hij stond vanmiddag terecht. Namens Omroep Gelderland was Petra Kuzee aanwezig bij de zaak. Ze deed via Twitter met #hondbijtkind verslag.

Vriendin verdachte: 'Hij had bijnamen voor ons'

Volgens de advocaat stonden de jongens machteloos. Ze raakten zelfs gewend aan het geweld. De jongen die door de hond van de man is gebeten onderging deze week een tweede operatie.
De vriendin van de man deed haar verhaal ook. 'Voor de verdachte hadden we geen namen', zei ze. 'Tien jaar lang hadden we bijnamen, zoals kankerhoer.'
Dit zei ze ook:
De kinderen deden tijdens de zitting ook hun verhaal. 'Dat ik uitgescholden werd voor vettie en kankerautist was heel erg, en opgesloten worden ook', verklaarde een van hen. De andere stiefzoon vertelde dat hij zijn lichaam met littekens niet kan aanzien.
De man leek zich van geen kwaad bewust:
Bij de man is eerder een gemengde persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, maar aan dat onderzoek wilde de man slechts gedeeltelijk meewerken waardoor onduidelijk is wat hij precies mankeert.

Man wil hulp

Wel wil de man graag hulp, omdat hij 'altijd tegen de chefs aanloopt' op zijn werk. Verder benadrukte hij niet agressief te zijn en ook geen alcoholprobleem te hebben.  
Justitie vroeg de slachtoffers wat ze een passende straf voor hun stiefvader zouden vinden. Daarop was het antwoord: hulpverlening.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl