Een groot deel van de tuinen in Gelderland ligt vol stoeptegels en klinkers. Ideaal voor iedereen die groene vingers mist, want het maakt de tuinen onderhoudsarm. Omdat regenwater bij hoosbuien niet in de grond kan zakken, dragen verharde tuinen ook voor een belangrijk deel bij aan wateroverlast.
Tekst loopt door onder video:
Inwoners van het Rivierengebied kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf van planten of voor het vergroenen van een dak (sedumdak), maar ook voor het plaatsen van een regenton. Het waterschap vergoedt maximaal 35 procent van de kosten, tot een maximum van 5.000 euro per subsidieaanvraag.
Hittestress
Een ander voordeel van groene tuinen is dat het hittestress tegengaat. In de stad kan het volgens de Wageningen Universiteit tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland. Planten en bomen zorgen voor verkoeling tijdens warme periodes.
Waterschap Rijn en IJssel geeft geen subsidie aan inwoners die hun stoeptegels willen vervangen voor groen, maar steunt gemeenten in de regio bij het ontwikkelen van beleid en het nemen van maatregelen tegen wateroverlast en hittestress. Waterschap Vallei en Veluwe lanceerde vorige week samen met 28 gemeenten een website tijdens de Regionale Klimaattop in Scherpenzeel. Op die website kunnen inwoners en gemeenten zien waar in de regio de gevolgen van klimaatverandering het meest merkbaar zijn.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!