Nonnen en fraters, Grolsch in een houten krat, en sigaren zorgen werk voor Didam

DIDAM - Aflevering 24, dinsdag 19 juni 2018: Didam 1963

Tot de jaren '40 is Didam nog een echte plattelandsgemeenschap. De meeste inwoners zijn actief in de landbouw of werken bij kleine aannemers of klompenfabriekjes. In 1955 vestigt Sigarenfabriek Ritmeester zich in de plaats en dat betekent werk voor de wijde regio. Veel Didammers vinden er een baan en uit de buurtdorpen komen veel werknemers met de trein naar Didam. Een andere kleinere werkgever is de roomboterfabriek aan de Spoorstraat, eindstation van veel melkbussen die met paard en platte wagen werden aangevoerd. De kledingzaak van Gilsing is gestart door Frans Gilsing, zoon van een kleermaker uit Netterden en veel mensen droegen kleren die er door coupeuse Doortje Kok werden vermaakt. De Fraters van Utrecht met namen als Placidus en Dagobert runnen onder andere de Bijzondere Lager Onderwijsschool (eerste BLO-streekschool in Nederland) waar werken met je handen belangrijk was. Menig Didammer kom mede daardoor later zijn eigen huis bouwen. Didam kent in deze jaren een hele reeks aan onderwijsinstellingen, zoals ook speciale meisjesscholen waar dan juist weer de zusters of nonnen de lessen verzorgden. In de film ook aandacht voor de plaatselijke horeca zoals De Harmonie, Wiendels, Theed Janssen en Van Uhm die trots zijn wagenpark toont en in de fabriek laat zien hoe een eigen frisdrank wordt gebotteld. En een krat met Grolsch-bier die was toen nog gewoon van hout.

Kijk hier de uitzending.

Uitzendingen Ons Dorp: dinsdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Volgende uitzendingen:

Dinsdag 26 juni Rossum 1970

Dinsdag 3 juli Lobith-Tolkamer 1967

Dinsdag 10 juli Ulft 1968

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: