Nieuws

Meer samenwerking bij prostaatkankeronderzoek

De Andros Mannenkliniek en ziekenhuis St Jansdal gaan samenwerken met het Antoni van Leeuwenhoek kankerinstituut en nog zes andere ziekenhuizen in Nederland om prostaatkanker beter te behandelen. Het netwerk van die negen ziekenhuizen zal een kwart van alle mannen met prostaatkanker behandelen en volgen. © ANP
ARNHEM - De Andros Mannenkliniek en ziekenhuis St Jansdal gaan samenwerken met het Antoni van Leeuwenhoek kankerinstituut en nog zes andere ziekenhuizen in Nederland om prostaatkanker beter te behandelen. Het netwerk van die negen ziekenhuizen zal een kwart van alle mannen met prostaatkanker behandelen en volgen.
De patiënten van die ziekenhuizen kunnen vanaf 1 september voor hun behandeling terecht in het in Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Als alle ingrepen op dezelfde plek worden uitgevoerd, ontwikkelen de chirurgen nog meer ervaring en expertise. En dat is goed voor de patiënt, zegt het Antoni van Leeuwenhoek in een persbericht. Diagnostiek en voor- en nazorg blijven bij het eigen ziekenhuis van de patiënt.

Ook andere Gelderse ziekenhuizen werken samen

Maandag maakte het Prostaatkankercentrum Nijmegen van het CWZ, het Radboudumc en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven al bekend ook te gaan samenwerken met de Andros Mannenkliniek. 
Nu al worden alle prostaatoperaties van het Radboudumc, het CWZ en het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd met hulp van de operatierobot van het CWZ. De Andros Mannenkliniek heeft zich onder meer gespecialiseerd in het vaststellen van prostaatkanker. De patiënten van de Andros Mannenkliniek die zo'n robot operatie nodig hebben, kunnen daarvoor voortaan terecht in het CWZ.

Meer operaties zijn beter

Ook hier gaan de ziekenhuizen samenwerken, zodat er meer van dezelfde operaties op dezelfde plek worden uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van operaties zoals prostaatverwijdering met de operatierobot verbeteren als het operatieteam deze vaker uitvoert. In het CWZ worden nu al zo’n 250 operaties per jaar gedaan.
In het Antoni van Leeuwenhoek worden ongeveer 300 prostaatkankeroperaties per jaar gedaan. Het ziekenhuis in Amsterdam hoopt door nieuwe samenwerking met onder meer het St Jansdal en de Andros Mannenkliniek in 2020 jaarlijks 750 van die operaties te doen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl