Onenigheid over aantal wethouders: nog geen college voor Aalten

AALTEN - De gemeente Aalten krijgt vooralsnog geen nieuwe coalitie. De onderhandelingen zijn stukgelopen. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een ingelaste gemeenteraadsvergadering.

Het gaat in dit geval niet om de inhoud, die is namelijk door alle partijen al vastgelegd in een raadsprogramma. Het is nu niet gelukt om een college te vormen omdat de partijen het niet eens zijn geworden over het aantal wethouders. 

Er lagen twee opties op tafel. Ten eerste: een college met CDA, GemeenteBelangen en VVD. Alle partijen zouden een fulltime wethouder leveren. Het CDA zou een parttime wethouder extra leveren. Hiermee was GemeenteBelangen het niet eens. 

De tweede optie was een college van CDA, GemeenteBelangen, VVD en D66. In dat geval zou elke partij een wethouder kunnen leveren. 

Nieuwe formateurs

Uiteindelijk zijn de partijen er niet uitgekomen. Dinsdagavond zijn twee nieuwe formateurs aangesteld. Zij hebben de opdracht gekregen een zo groot mogelijke coalitie te vormen met drie partijen.

'Een grote teleurstelling', zegt Raimond Smit van het CDA. 'Wij hebben water bij de wijn willen doen door een halve wethouder in te leveren, maar als er een partij is die per se met vier partijen wil, dan moeten we naar nieuwe mogelijkheden kijken.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl