Wat zijn dat voor vreemde vogels in Apeldoorn?

APELDOORN - Toon en Toon zitten al twintig jaar op hetzelfde plekje in Apeldoorn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de beelden van kunstenaar Tom Claassen vogels moeten voorstellen.

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. Deze week is hij in Apeldoorn.

De bronzen beelden van Toon en Toon staan in het Zuiderpark. Wanneer je naar de beelden kijkt, zie je misschien niet meteen dat het vogels zijn.

Pieter: 'Het zijn twee uit de kluiten gewassen vogels. Heel typisch voor kunstenaar Tom Claassen. Hij vergroot namelijk dieren uit of doet er iets anders mee. De kunstenaar vindt dat je iets moet kunnen met zijn werk. Vooral je fantasie de vrije loop laten gaan.'

Ooms van de kunstenaar

Claassen liet zich inspireren door zijn twee ooms. 'De ene oom was klein en dik en de andere oom was lang en grappig. Maar wie wie is, geen idee?', zegt Pieter.

Pieter ging kijken bij het kunstwerk:

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: