Nieuws

Elf jongeren opgepakt bij grote politieactie in Doetinchem

De politie in Doetinchem heeft dinsdagochtend elf jongeren opgepakt op verdenking van een groot aantal criminele activiteiten. Dit varieert van diefstal met geweld, poging tot zware mishandeling en/of mishandeling, openbare geweldpleging en afpersing tot internetfraude, heling en bedreigingen van slachtoffers en getuigen. Het gaat om dertien concrete zaken. © politie
DOETINCHEM - De politie in Doetinchem heeft dinsdagochtend elf jongeren opgepakt op verdenking van een groot aantal criminele activiteiten. Dit varieert van diefstal met geweld, poging tot zware mishandeling en/of mishandeling, openbare geweldpleging en afpersing tot internetfraude, heling en bedreigingen van slachtoffers en getuigen. Het gaat om dertien concrete zaken.
Het gaat om jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Bij de gecoördineerde politieactie zijn zo’n zeventig agenten ingezet. Volgens operationeel expert Bert Kroes van de politie is een dergelijke inzet uniek en vergde het bijna een jaar voorbereiding.
18 andere jongeren, die ook tot deze criminele groep worden gerekend, krijgen een dringende uitnodiging voor een begeleidingstraject aangeboden. Dit gebeurt middels een brief van burgemeester Boumans en de teamchef van de politie.
Een deel van deze jongeren krijgt tevens een tijdelijk gebiedsverbod voor onder andere het centrum opgelegd. Dat geldt ook voor de 11 aangehouden verdachten. Overtreding van die sanctie kan hen op een forse boete komen te staan, benadrukt de gemeente.
Beelden van mediapartner REGIO8:

Overlast in en rond het centrum

De jongeren zorgen al langer voor ernstige overlast in en rond het centrum van Doetinchem en worden ook verdacht van criminele activiteiten elders in de regio. Volgens Kroes hebben de jongeren een behoorlijke status in het uitgaansleven van Doetinchem met de verhandelen van kleding en het maken van rapvideo's: 'Sommige video's zijn 600.000 keer bekeken.'
De aanpak van deze groep problematische jongeren gebeurt in nauwe samenwerking tussen de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de jongerenwerkers en buurt-, jeugd- en gezinscoaches van Buurtplein. Naast de individuele vervolgingstrajecten staat een groepsdynamische aanpak centraal waarin scherp onderscheid wordt gemaakt tussen positief en negatief gedrag.

Doe aangifte

Met deze aanpak willen de samenwerkende instanties een einde maken aan de criminele activiteiten en het intimiderende- en overlastgevende gedrag van deze jongeren.
Om het beeld van het criminele en grensoverschrijdende gedrag nog scherper en completer te krijgen, benadrukken de samenwerkende partijen dat het van het grootste belang is dat slachtoffers aangifte doen. Zij kunnen daarmee na een veroordeling ook in aanmerking komen voor een schadevergoeding.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl