Nieuws

Energie: welke beloftes doet Rheden?

Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid. © Pixabay
DE STEEG - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Uit het bestuursakkoord:

Het college belooft:
'Minimaliseren van het energieverbruik, onder andere door preventie, isolatie en energie besparende maatregelen. De gemeente bekijkt of voor minder draagkrachtige inwoners betaalbare financiering mogelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van een duurzaamheidslening.'
  • De focus ligt op de verduurzaming van de woningvoorraad en het realiseren van ten minste één bestaande wijk naar een aardgasloze wijk voor 2023 (transformatie). Nieuwe woningen en gebouwen worden - voor zover juridisch mogelijk - vanaf nu al energieneutraal en aardgasloos gebouwd.
  • De productie van schone, duurzame (niet-fossiele) energie: de voorgestane energietransitie is uitsluitend mogelijk met een mix van alle vormen van duurzame energie (incl. windenergie).
  • Klimaatadaptatie bestaande uit maatregelen ter bestrijding wateroverlast, droogte, hittestress, en dergelijke. In dit licht streven wij onder andere naar verregaande afkoppeling van hemelwaterafvoer van het riool en naar 20% minder verharding bij het onderhoud en de herinrichting van de openbare ruimte. We doen dit zoveel mogelijk binnen bestaande budgetten en afgestemd op de doelstellingen en voorgenomen activiteiten in het “Watertakenplan Olburgen 2018-2022”.
  • Reductie van CO2 emissie door het optimaliseren van infrastructurele voorzieningen, zoals het plaatsen van elektrische laadpalen voor zowel auto als fiets in alle dorpen.  
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!