Bronzen standbeeld Normaal brengt ‘pelgrims’ op de been

HUMMELO - Het altijd zo rustieke Hummelo als bedevaartsoord. Nadat op Hemelvaartsdag op het dorpsplein een standbeeld voor Normaal werd onthuld, komen momenteel dagelijks tientallen dagjesmensen om dit mirakel met eigen ogen te aanschouwen.

'Hummelo als het Lourdes van de Achterhoek', lacht Bert Snijders, secretaris van het Anhangerschap, zoals de fanclub heet. Snijders is degene die ooit het idee lanceerde om een bronzen standbeeld voor Normaal op te richten.

Stroom anhangers

Het blijkt een schot in de roos. De bronzen versie is goed voor een stroom van anhangers, zoals de fans zich noemen, die massaal afreizen naar Hummelo. 'En niet alleen anhangers', zegt Bert Snijders. 'Het is de hele dag een komen en gaan van mensen van allerlei pluimage, die zich met het standbeeld op de foto laten vereeuwigen. Pelgrims op bedevaart naar de Achterhoek.

Uit hele land

Steef Dorrestijn van eetcafé FF naar Steef heeft vanuit het naastgelegen etablissement perfect uitzicht op het standbeeld. 'De eerste dagen hebben we het steekproefsgewijs bijgehouden en kwamen we aan honderd mensen per uur. Dat is intussen wat geluwd, maar er komen hier dagelijks mensen. Die per fiets, motor of auto Hummelo aandoen. En niet alleen vanuit de Achterhoek, ze komen werkelijk uit alle windstreken. Dat gaat echt de hele dag zo door. En dan maken ze vaak meteen van de gelegenheid gebruik om een ritje door het dorp en de omgeving te maken.'

Reisgids

Vooraf kopen de mensen bij een van de horecagelegenheden in Hummelo veelal de ‘reisgids’ voor de regio. Op de dag van de onthulling van het monument werd namelijk het boek ’t Hele Normaale Hummelo gepresenteerd. Een bundeling met voorin een plattegrond van Hummelo.

'In dit boek neemt Bennie Jolink de lezer meer door zijn geboortedorp' vertelt auteur Jan Colijn. 'Het bevat een overzicht van alles wat Hummelo op toeristisch gebied te bieden heeft. Maar ook een overzicht van de plekjes die een link hebben met Normaal dan wel Bennie Jolink.'

Het boek werd uitgebracht met het oog op het standbeeld. 'Kijk, je kunt als fanclub dan wel een standbeeld neerzetten, maar aangezien op voorhand al het vermoeden bestond dat er nogal wat mensen naar Hummelo zouden komen, moet je deze ‘pelgrims’ ook een soort handleiding bieden van wat hier zoal te beleven valt' besluit Colijn. 

Het boek ’t Hele Normaale Hummelo is onder meer verkrijgbaar bij de diverse horeca in Hummelo en café De Tol in Zelhem.
Deel dit artikel: