Nieuws

Energie: welke beloftes doet Heumen?

Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid. © Pixabay
MALDEN - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Uit het bestuursakkoord:

Het college belooft: 
'Klimaat neutraal Heumen 2050 Duurzaamheid is een van onze speerpunten voor de komende jaren. Wij willen een duurzame samenleving zijn, om een wereld achter te laten die ook voor toekomstige generaties leefbaar is. De kern is het respectvol omgaan met mens, natuur en milieu.'
Hoe?
  • Het verruimen van de mogelijkheden van het zonnepanelenproject. Dit project biedt nu mogelijkheden voor 1.000 woningen/bedrijven. Bij behoefte verruimen wij dit stapsgewijs naar 3.000.
  • Instellen van een duurzaamheidslening voor inwoners en bedrijven.
  • Verduurzaming maatschappelijk vastgoed (gemeentehuis, sporthallen en dorpshuizen).
  • Onderzoek naar de mogelijkheden om de nieuwe basisschool de Vuurvogel energieleverend te maken voor de buurt.
  • Pilot duurzame wijk. In overleg met inwoners en partners voeren wij in een wijk van Malden een integraal duurzaamheidsproject uit. Hierbij denken wij onder andere aan de wijk gasloos maken, afkoppelen van regenwater en duurzame energieopwekking, dit in combinatie met renovatie van woningen en de openbare ruimte.
  • Energie neutrale bedrijventerreinen.
  • Windenergie en grootschalige energieopwekking. Wij starten als gemeente het proces van inventarisatie en voeren de dialoog met inwoners en partners over windmolens. Het plaatsen van meerdere windmolens is, gezien de grote duurzaamheidsopgave en het provinciaal beleid, onontkoombaar. Onze voorkeur voor de locatie is langs de A73, vanwege voldoende plaats voor meerdere windmolens en het samengaan met de weginfrastructuur van de A73.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!