Nieuws

Traditie in Culemborg: sloepenrace tussen middelbare scholen

CULEMBORG - Het is al voor het derde jaar op rij dat in Culemborg een sloepenrace werd gevaren op de Lek. Leerlingen en leraren van de twee middelbare scholen in Culemborg streden vrijdagavond tegen elkaar om de winst.
Drie ploegen van zowel het Koningin Wilhelminacollege als het Lek en Linge College gingen het water op. Minimaal twee races winnen, brengt de totale winst.
Dit jaar werd de race met overmacht gewonnen door het Lek en Linge College. Zowel de meisjes als de jongens van het Lek en Linge wonnen hun race. Daarmee was de race tussen de docenten slechts nog een formaliteit, hoewel ook die race een prooi werd voor het Lek en Linge College.
Bekijk de reportage over de sloepenrace (tekst gaat door onder video).
Traditie in Culemborg: sloepenrace tussen middelbare scholen

Ongelukkige draai van het KWC

Bij de tweede race waarbij de jongens tegen elkaar uitkwamen, ging het mis bij het nemen van de tweede boei. De sloep van het KWC draaide te ruim waardoor de boot tegen een strekdam aan dreigde te komen. Om in het ondiepe water het roer te sparen, moest deze uit de houder worden getild.
Er moest een helpende hand van de reddingsbrigade aan te pas komen om het roer weer vast te maken. De achterstand was door deze averij wel zo groot geworden dat winnen onbereikbaar was geworden.

Beker voor het eerst naar Lek en Linge

Het is de eerste keer dat het Lek en Linge de sloepenrace wint, de vorige twee jaar won het KWC. De wedstrijd werd voor het grootste deel in de regen gevaren. Daardoor was het minder druk met toeschouwers langs de kant.
De wedstrijd was juist naar de avond verplaatst om zo meer mensen de gelegenheid te geven de race bij te wonen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl