Over Grenzen: Arnhem, De Hoge Veluwe en Apeldoorn

ARNHEM - Dit keer is het Arnhemse Kwartier aan de beurt. René bezoekt Nationaal Park De Hoge Veluwe en Museum Coda in Apeldoorn.

Maar hij begint zijn reis over de Veluwe in de oude hoofdstad van het Arnhemse kwartier. In de Eusebiuskerk is tijdens het Erfgoedfestival een tentoonstelling te zien over het voormalige hertogdom Gelre (1339 – 1795). Dit is de directe voorloper van de provincie Gelderland.

Vervolgens gaat René wandelen over de Veluwe. Vanuit de binnenstad van Arnhem kan je tientallen kilometers ongestoord wandelen door prachtige natuurgebieden tot de kust van de oude Zuiderzee in zicht komt. Zijn er wel grenzen op de Veluwe? Jazeker. Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zelfs een speciale grenspalenroute uitgezet.

René maakt een klein uitstapje buiten de natuur. In Museum CODA in Apeldoorn is tijdens het Erfgoedfestival namelijk een speciale overzichtstentoonstelling te zien van landschapskunstenaars die Gelderland als inspiratiebron hadden. De expositie biedt een prachtig overzicht van Gelderse landschappen in de schilderkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. We bekijken één schilderij. Het Zicht op Arnhem uit Museum Arnhem.

De wandeltocht is ten einde als de oude kust van de Zuiderzee in zicht komt. René mijmert over zijn geboortegrond die in de Flevopolders ligt. Tijdens het Erfgoedfestival is op verschillende verrassende plekken een fototentoonstelling te zien van Gelderlanders Over Grenzen. Hoofdpersonen zijn nieuwe Gelderlanders die ooit naar onze provincie zijn verhuisd. René bezoekt de tentoonstelling in het stationsgebouw van Ede-Wageningen.

De foto's zijn ook te zien in het station van Apeldoorn. In combinatie met de tentoonstelling van Museum CODA zijn dit enkele hoogtepunten van de Gelredag op zaterdag 23 juni.

Aflevering 3 van Over Grenzen is te zien op donderdag 21 juni om 17.35 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Ook online (terug) te zien op Gld.nl en YouTube

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Over Grenzen
Deel dit artikel: