Nieuws

Natuurtoerist Theo blogt: Het platteland is hot!

Het platteland is hot! Nou ja, er wordt veel over gesproken, in den lande, waaronder in Gelderland. Wat moeten we aan met het platteland? Onze Rijkslandschapsarchitect de heer B. Strootman organiseert bijeenkomsten om antwoorden te krijgen op deze vraag. Als die vraag wordt gesteld, is er klaarblijkelijk een probleem. © Pixabay
OOIJ - Het platteland is hot! Nou ja, er wordt veel over gesproken, in den lande, waaronder in Gelderland. Wat moeten we aan met het platteland? Onze Rijkslandschapsarchitect de heer B. Strootman organiseert bijeenkomsten om antwoorden te krijgen op deze vraag. Als die vraag wordt gesteld, is er klaarblijkelijk een probleem.

Tumbleweed

Even spitten op internet geeft enkele antwoorden. De jeugd trekt naar de stad, voorzieningen als supermarkt en scholen verdwijnen, bereikbaarheid met openbaar vervoer loopt achteruit, serieuze kwesties. Het Amerikaanse schrikbeeld doemt op van spookdorpen waar de wind een afgestorven struik ‘tumbleweed’ door een stoffige hoofdstraat blaast. Overigens een mooi beeld hoe de natuur het transport van zaden heeft geregeld maar dat terzijde.

Code oranje voor het platteland

Wellicht moet het platteland zijn heil zoeken in de natuur met al haar kwaliteiten. Een soort groene contramal, tegenhanger van de stad. Het groen overheerst, niet alleen door de weilanden en akkers, maar ook door de rijkdom aan insecten, vogels en andersoortig gespuis. De stad is duurzaam verbonden door goede wandel- en fietspaden. Dit betoog houd ik met in het achterhoofd het dramatische bericht dat onze insectenpopulatie met zo’n 75% is verminderd in de afgelopen 25 jaar. Juist op dat platteland! En dat is misschien nog wel het grootste probleem van het platteland. De leefbaarheid van het platteland en daarmee dus ook onze leefbaarheid is in gevaar. Ofschoon ik van nature een welhaast grenzeloze optimist ben, en zonder meer overtuigd ben van de herstellende kracht van de natuur, hebben we op dit moment wel te maken met code oranje zo niet rood over het gehele platteland. En dat betreft dus niet de neerslag van de laatste week in mei.

De fietser en wandelaar als bijproduct

Hoe mooi zou het zijn om de stad weer uit te kunnen fietsen of te wandelen, door een gevarieerd bloemrijk landschap vol kwetterende vogels en rondfladderende insecten? En ja, consequentie is wel dat er af en toe eentje in ons oog of mond vliegt. En daarbij moet me nog een ding van het hart: laten we er dan ook voor zorgen dat we aangenaam kunnen fietsen en wandelen door het platteland. Nog veel te veel en te vaak is de fietser en wandelaar het bijproduct van de ontsluiting van het platteland. Geen rekening mee gehouden. Auto’s en grote trekkers hebben voorrang, althans in het verkeersbeleid. Wanneer maken we bijvoorbeeld van onze dijken nu de recreatieve fiets- en wandelboulevards die ze in potentie zijn? Of dat we kunnen struinen over onverharde paadjes, langs akkers, weilanden en slootranden en heerlijk kunnen zwerven door het platteland?
Theo de Bruin is zelf enthousiast natuurtoerist, maar is daarnaast ook beroepsmatig raadgever Toerisme, Recreatie en Vrijetijdseconomie voor verschillende (natuur)organisaties.