Over Grenzen: Nijmegen, Mookheide en Culemborg

ARNHEM - ARNHEM - In de vierde uitzending van Over Grenzen bevindt René zich in het Rivierengebied. Van Nijmegen, naar de Mookerheide en Culemborg.

René begint zijn reis door het Rivierengebied in de oude hoofdstad van het Nijmeegse kwartier. In de Sint-Stevenskerk is tijdens het Erfgoedfestival een tentoonstelling te zien over het voormalige hertogdom Gelre (1339 – 1795). Dit is de directe voorloper van de provincie Gelderland.

Vervolgens maakt René gebruik van zo veel mogelijk veerpontjes tijdens zijn reis door het Rivierengebied. De Waal markeert al eeuwenlang de grens tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden. Die loopt dus dwars door Gelderland. Ook de Nederrijn was eeuwenlang een grensrivier. Hier ligt zelfs de oudste grens van Nederland. De Romeinen gebruikten de rivier als de noordgrens van hun rijk dat zich uitstrekte tot Caïro en Jeruzalem in het zuidoosten.

We maken een uitstapje naar de Mookerheide. Bewoners van dit gebied nemen bezoekers tijdens het Erfgoedfestival mee op zoek naar sporen van de slagvelden uit de Tachtigjarige Oorlog.

René eindigt zijn reis door het Rivierengebied in Culemborg. Hier vindt één van de speciale voorstellingen plaats in het kader van het Erfgoedfestival. Culemborg was eeuwenlang een vrijstad met een eigen stadsbestuur en rechtspraak. Acteurs laten in de voorstelling Tussen Muren zien hoe het leven in Vrijstad Culemborg was in de zeventiende en achttiende eeuw. René woont een uitvoering van het toneelstuk bij en gaat met een gids op zoek naar sporen van het rijke Culemborgse verleden. 

Deze keer is er een bijzondere Gelredag: vijftig deelnemers mogen gratis mee met een reis langs de vier hoofdkerken van de vier oude Gelderse hoofdsteden. Hier herleeft tijdens het Erfgoedfestival de geschiedenis van het Hertogdom Gelre. René gaat mee als Riddergids voor een onvervalst chauvinistische uitleg over de Gelderse geschiedenis.

Aflevering 4 van Over Grenzen is te zien op donderdag 28 juni om 17.35 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Ook online (terug) te zien op Gld.nl en YouTube

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Over Grenzen
Deel dit artikel: