Nieuws

Stelkampsveld: het pareltje van de Nederlandse natuur

BORCULO - Oudere boerderijen met kleine akkers, bochtige zandpaden en schilderachtige beken. Bij landgoed Beekvliet ligt natuurgebied Stelkampsveld. Het gebied is pas twintig jaar jong en is nu al een pareltje van de Nederlandse natuur.
Tot twintig jaar geleden was Stelkampsveld boerenland. Om de bijzondere natuur te behouden is het gebied aangewezen als Natura 2000-gebied. De bovenlaag werd afgeplagd, de waterhuishouding werd hersteld, waardoor de natuur zijn kans greep. En hoe!
Foto: spaanse ruiter

Zeldzame bloemen

Doordat ze het gebied 20 tot 30 centimeter hebben afgegraven, zijn oliehoudende zaden naar de oppervlakte gekomen. Deze zaden kunnen wel honderden jaren goed blijven.
Na een aantal jaren kwamen de eerste bloemen tevoorschijn zoals de gevlekte orchis en de spaanse ruiter. Een paar jaar later kwam daar de welriekende nachtorchis bij. Naarmate deze bloem donkerder wordt, gaat hij ruiken en komen er insecten op af. 'De naam zegt niet voor niets nachtorchis, omdat de bloem 's nachts het beste ruikt,' vertelt boswachter Erik de Bruijn.
Zondag 3 juni nam hij gratis volgers mee om het natuurgebied te verkennen. Verslaggever Laurens Tijink meldde zich live bij Radio Gelderland.
Arnica ook wel bekend als valkruid, is een geel bloemetje en is sinds een paar jaar te vinden in het blauwgrasland. Om te kijken of het bloemetje levensvatbaar is voor dit natuurgebied, kom je korven tegen die het plantje veilig stelt. Staatsbosbeheer wil het plantje als een studieobject beschermen.
'Helaas zijn bijna alle bloemen al uitgebloeid,' vertelt Erik. Maar de wandelaars hadden geluk, want we zagen er nog één in het blauwgrasland liggen. 

Blauwgrasland

Stelkampsveld was altijd boerenland dat heeft plaatsgemaakt voor blauwgrasland. Zo'n 100 jaar geleden hadden we in Nederland 30.000 hectare blauwgrasland.
Nu is er amper nog 30 hectare van over. Op iedere vierkante meter groeien hier tientallen soorten bloemen. Door de schrale grond blijven ze klein, waardoor ieder plantje en bloemetje voldoende zonlicht krijgt.
Wilt u ook een keer meewandelen met onze BuitenGewoon live-wandeling? Klik dan hier voor meer informatie.