Nieuws

Arnhem verbiedt barbecue met varkensvlees voor moskee

Archieffoto Omroep Gelderland
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wil niet dat anti-islambeweging Pegida volgende week dinsdag voor de deur van de Ayasofya-moskee in die stad een barbecue houdt.
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wil niet dat anti-islambeweging Pegida volgende week dinsdag voor de deur van de Ayasofya-moskee in die stad een barbecue houdt.
Volgens Marcouch is de Sonsbeeksingel, waaraan de moskee is gevestigd, daarvoor te smal en te druk. Pegida is welkom op het plein voor het stadhuis, maar dat wil de organisatie zelf niet, aldus een woordvoerster van de burgemeester.

'Actie tegen de islam'

Edwin Wagensveld van Pegida Nederland stelt dat zij dat niet willen omdat de actie dit keer niet tegen Marcouch, maar echt tegen de islam gericht was: 'Wij worden vaak geprovoceerd door islamieten, nu willen wij provoceren op jullie feestdag.' 
Volgens Wagensveld heeft het verbod alles te maken met de reactie van de voorzitter van de moskee op de voorgenomen barbecue: 'Hij zei dat hij dacht dat het dan uit de hand zou lopen. Dan weet je niet hoe een democratie in elkaar steekt.' Wagensveld stelt dat Pegida na het nieuws over de barbecue 'honderden doodsbedreigingen en meer dan duizend geweldsbedreigingen' binnen heeft gekregen.

Verboden varkensvlees roosteren

Pegida wil tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren. Arnhem is na Utrecht en Gouda de derde stad waar Pegida niet welkom is op de door hen gewenste plek. In Utrecht stapt Pegida naar de rechter, volgens Wagensveld beslist de organisatie dit weekeinde of ze dat ook in Arnhem doet. Hij zegt dat er goed contact is met de gemeente, maar dat mogelijk alsnog een barbecue in een park wordt gehouden.
In Rotterdam mag de beweging donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil ze het recht op demonstratie niet ontzeggen. Den Haag, waar Pegida vrijdag 8 juni wil neerstrijken, heeft nog geen besluit genomen.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl