D66 wil eieren van agressieve ganzen lekprikken

WIJCHEN - D66 in Wijchen heeft het college gevraagd of er een einde kan worden gemaakt aan de overlast van ganzen bij het Wijchense Meer door het lekprikken van ganzeneieren. Volgens die partij zijn er te veel ganzen bij het meer en gedragen de dieren zich agressief naar wandelaars en fietsers.

Esther Dauphin van D66 heeft al van meerdere kanten gehoord dat de ganzen zich behoorlijk 'indrukwekkend' opstellen tegen mensen bij het Wijchense Meer. Volgens haar is het daarom tijd daar iets aan te doen.

'Gans heeft geen natuurlijke vijand'

Volgens Esther Dauphin is het probleem rondom agressieve ganzen een landelijke probleem. 'Wij creëren ideale leefgebieden binnen de bebouwde kom, terwijl ganzen daar helemaal niet thuis horen. Bovendien heeft de gans in Nederland geen natuurlijke vijanden dus de populatie breidt zich uit.'

Eieren uit de nesten weghalen heeft volgens Dauphin geen zin, omdat de ganzen die eieren dan gewoon weer aanvullen. Daarom stelt ze voor om de eieren te voorzien van een waslaagje of om ze lek te prikken, zodat ze niet uitkomen. In 2016 werd dat bijvoorbeeld al gedaan in Kockengen bij Utrecht. 'Voor dit jaar heeft het geen zin meer, maar voor volgend jaar zou dit wel helpen.'

Wethouder Paul Loermans antwoordde donderdagavond 31 mei op de vragen van D66 dat de gemeente niet gaat over het ganzenbeheer maar de provincie. Hij zegde toe om contact op te nemen met de provincie.

'Lek prikken slecht plan!'

Peter Gatzen van de PvdA in Wijchen haastte zich om te melden dat het idee van het lekprikken geen wens van de hele gemeenteraad is. 

In een toelichting noemt hij het een 'slecht plan'. Zijn fractiegenoot Jordy Houkes, die ook lid is van de Vogelwerkgroep Nijmegen, voegt daar op Facebook onder meer aan toe: 'Het zoveelste voorbeeld dat we tegenwoordig nogal snel ergens last van hebben.' Hij voegt daar aan toe dat het volgens de wet natuurbescherming uit 2017 zelfs verboden is om ganzen eieren te prikken. 

Volgens hem is het beter om het gras rondom het Wijchense Meer wat minder vaak maaien. 'En juist daar profiteren andere soortgroepen (bijen, vlinders etc.) van. En juist die soortgroepen hebben ons hard nodig!'

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wijchen Wijchen Nieuws
Deel dit artikel: