Nieuws

Nijmeegse professoren zwetend voor klas op basisscholen

NIJMEGEN - Het is eens wat anders dan de vertrouwde meester of juf voor de klas: kinderen uit Nijmegen en omgeving krijgen deze donderdag les van een echte professor. De hoogleraren van de Radboud Universiteit doen dat in stijl: ze komen op de fiets in toga mét baret. En dat is op deze warme dag best zweten, verklappen de geleerden.
De meeste professoren van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn met zeer complexe onderzoeken bezig. Het is een uitdaging om het nut daarvan uit te leggen aan kinderen. 95 hoogleraren probeerden dat tijdens Meet the Professor; een lustrumactiviteit ter ere van de 95ste verjaardag van de universiteit.

Zieke moeder

De lessen worden gegeven in de groepen zes tot en met acht. De professoren proberen in eenvoudige woorden uit te leggen waar ze mee bezig zijn. Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen, vertelt groep 8 van basisschool De Hazesprong in Nijmegen over zijn jarenlange onderzoek naar de ziekte van Parkinson. 'Ik ben dokter geworden omdat ik mijn zieke moeder beter wilde maken', vertelt Bloem. 'En het is nog steeds het mooiste dat er is om met patiënten te mogen werken.' 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de foto):
Nijmeegse professoren zwetend voor klas op basisscholen

Passie

De professor schuwt ingewikkelde materie niet. Hij vertelt over de grote en kleine hersenen. Over de beschadiging van zenuwcellen. Over hoe belangrijk sport is als medicijn. Hij illustreert zijn verhaal met filmpjes en foto's. De kinderen hangen aan zijn lippen en bestoken hem na afloop met vragen. 'Ik ben diep onder de indruk van het niveau van de vragen', zegt Bloem. 'Dit zijn echt slimme kinderen; ik hoop dat ik ze iets van mijn passie heb kunnen overbrengen en dat zij later ook dát gaan doen wat ze echt leuk vinden.
De leerlingen van meester Frank zijn ook onder de indruk. Linde: 'Hij heeft bijna twee uur verteld, maar ik had niet eens in de gaten dat het zo lang duurde want het was superinteressant.' Dát was precies het doel van Meet the Professor. Bloem: 'Vaak wordt gezegd dat professoren altijd maar in hun universiteit boven de boeken zitten, maar wij willen juist heel graag kennis delen en deze generatie van de toekomst warm maken voor de wetenschap.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!