Noodweer richt voor miljoenen schade aan bij bedrijf in Hedel

HEDEL - Het duurt zeker een halfjaar voor alle schade is hersteld bij De Groot International in Hedel. Een loods van 3000 vierkante meter van het bedrijf liep onder water toen het dak instortte door de stortregens van dinsdagavond. Volgens een woordvoerster loopt de schade in de miljoenen.

Toen het dak bezweek, waren er werknemers binnen. 'Het is ingrijpend. Ik ben blij dat niemand gewond is geraakt. Op dat moment waren er minder mensen binnen. Godzijdank is er alleen materiële schade', vertelt de woordvoerster.

Improviseren

Voorlopig is het improviseren voor het bedrijf dat fruitproducten im- en exporteert. 'We zijn ruimte kwijt. En het kantoorgedeelte is ingestort, dus het personeel heeft nieuwe werkplekken nodig.'

De loods die is ingestort, is een expeditieloods. 'Dan heb je het over de stalen constructie, de bekleding en de koelingen. Dat gaat wel over miljoenen', rekent de woordvoerster voor. 'Gelukkig zijn we verzekerd.' Het bedrijf draait inmiddels weer.

Pruimenoogst verwoest

Ook fruitkweker Frederik Bunt uit Wijchen heeft enorm veel schade. 'Deze pruim is door een hagelsteen van een paar centimeter geraakt', vertelt hij terwijl hij door zijn boomgaard loopt. In de groene vrucht zit een groot gat. Bunt zag dinsdagavond met lede ogen toe hoe hagelbuien in een uur tijd zijn oogst verwoestten.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

In de boomgaard van Bunt staan 2500 jonge pruimenbomen. 'Die zijn voor 80 procent beschadigd. De Hagelstenen zijn er echt doorheen gegaan.'

Meer bedrijven getroffen

De Groot International en fruitkweker Bunt zijn niet de enige bedrijven in Gelderland die zwaar getroffen zijn door het noodweer. Ook in Ede en Aalten waren meerdere daken niet bestand tegen de enorme hoeveelheid regen.

Een getroffen bedrijf in Ede. Foto: Roland Heitink

Volgens de drie Gelderse veiligheidsregio's kwamen dinsdagavond in de provincie honderden meldingen binnen. Het ging met name om ondergelopen kelders, omgevallen bomen en lekkende daken. Twee bomen vielen op een huis, in Apeldoorn en Terwolde. In die laatste plaats raakte daarbij een vrouw gewond.

Zie ook: Honderden meldingen over overlast, Ede en Hedel zwaarst getroffen

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Maasdriel Wijchen Noodweer
Deel dit artikel: