Publiek tot tranen geroerd tijdens slotconcert Union Zelhem

ZELHEM - Na bijna 100 jaar is er een einde gekomen aan het bestaan van muziekvereniging Union. Afgelopen weekend vond het slotoptreden plaats in het eigen muziekgebouw in Zelhem waar een lach en een traan dicht bij elkaar lagen.

Caroline Smeets speelt bariton in het orkest en is al maanden bezig met de voorbereidingen van het eindconcert. ‘Het was een ontroerende avond, ik kwam na afloop mensen tegen die tot tranen geroerd waren, omdat we bepaalde muziekstukken uit het verleden hebben gespeeld.' Ook hoornist Wilma Heijmink genoot zichtbaar. 'Je gaat terugdenken aan al die mooie momenten die Union heeft meegemaakt en dat is gewoon een roemrijk verleden. Het is mooi geweest. We konden echt niet meer verder, het kostte teveel moeite om de fanfare zowel fysiek als financieel draaiende te houden.'

Union werd in 1920 opgericht en bereikte vlak na de Tweede Wereldoorlog op een concours in Delden de hoogste afdeling van de toenmalige KNF (Koninklijke Nederlandse Federatie van muziekverenigingen), de vaandelafdeling. De hoogtijdagen waren in de jaren 70 en 80 met maar liefst 25 deelnames aan het KNF-topconcours te Arnhem. In 1976, 1982, 1984 en 1993 werd het kampioenschap van de KNF behaald. 

Henk Looman is inmiddels 78 jaar en maakte de hoogtijdagen van dichtbij mee, hij was 58 jaar actief lid, waarvan een groot gedeelte als voorzitter. 'Net geen 100 jaar. Heel jammer. Ik heb een tijdje gehad dat ik er wakker van lag, maar ik heb me bij de keuze van het huidige bestuur neergelegd.' De oud-voorzitter hield het ook niet droog en genoot met volle teugen van de avond.

Open Fanfare Orkest

Vanaf 1 juli gaat het merendeel van de muzikanten verder onder de vlag van projectorkest het Open Fanfare Orkest en zal er op zaterdagmorgen worden gerepeteerd in Zutphen. 'Ik hoop dat ik in de toekomst nog vaak kan genieten van de concerten, want ik blijf ze toch altijd bezoeken', besluit Looman tijdens de geslaagde avond.

Vanavond is de laatste aflevering van De Fanfare te zien bij TV Gelderland, vanaf 17.35 (elk uur herhaald)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: