Over Grenzen: Roermond, Venlo en Gennep

ARNHEM - In de uitzending van 14 juni gaat de Over Grenzen reis van René verder in Limburg en Duitsland. Want ook de plaatsen Roermond, Venlo, Gennep en het Duitse Erkelenz vielen onder het voormalige hertogdom Gelre.

René begint zijn reis door het Gelderse Overkwartier in de oude hoofdstad van het kwartier van Roermond. In de Munsterkerk is tijdens het Erfgoedfestival een tentoonstelling te zien over het voormalige hertogdom Gelre (1339 – 1795). Dit is de directe voorloper van de provincie Gelderland. Ook grote delen van Noord- en Midden-Limburg en Duitsland hoorden daarbij. 

Speciaal voor het Erfgoedfestival is een fietsroute uitgezet langs de oude grenzen van het hertogdom Gelre. De route is in totaal 900 kilometer. René fietst het meest zuidelijke traject van Roermond naar het Duitse, maar ooit Gelderse, Erkelenz. Onderweg komt hij verschillende Gelderse kastelen tegen zoals de motte van Wassenberg. 

Zelfs het Limburgs Museum in Venlo doet mee aan het Gelderse Erfgoedfestival. Dit mooie provinciale museum heeft een kleine tentoonstelling ingericht met oude kaarten van Limburg waarvan veel exemplaren uit de tijd van het Hertogdom Gelre. 

Ook het Noord-Limburgse Gennep doet mee aan het Erfgoedfestival. En hoe. Het stadje staat bol van de activiteiten. Van fietsroutes tot exposities. Gennep haalt alles uit de kast om bezoekers te vertellen over de rijke geschiedenis op de grens van Gelre, Brabant, Kleef, Limburg, Nederland en Duitsland. Ook de Gelredag van zaterdag 16 juni is in Gennep. 

René eindigt zijn fietstocht op de Gelderische Landesburg van Erkelenz, ooit de meest zuidoostelijke stad van Gelderland. 

Aflevering 2 van Over Grenzen is te zien op donderdag 14 juni om 17.35 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Ook online (terug) te zien op Gld.nl en YouTube

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Over Grenzen
Deel dit artikel: