Over Grenzen: Zutphen, Borculo en Winterswijk

ARNHEM - In de uitzending van 7 juni begint René Arendsen zijn reis in Zutphen, Borculo en Winterswijk. Hier bezoekt hij onder andere de Zutphense Walburgiskerk waar tijdens het Erfgoedfestival een tentoonstelling te zien is over het voormalige hertogdom Gelre.

René begint zijn reis door de Achterhoek in de oude hoofdstad van het Zutphense kwartier. In de Walburgiskerk is tijdens het Erfgoedfestival een tentoonstelling te zien over het voormalige hertogdom Gelre (1339 – 1795). Dit is de directe voorloper van de provincie Gelderland.

Vervolgens stapt René in een fluisterboot op de Berkel op zoek naar grenzen in de Achterhoek. Hij passeert meteen de eerste grens. Dat is de Berkelruïne die eeuwenlang de scheiding aangaf tussen platteland en stad. Bezoekers kunnen de oude waterpoort beklimmen. In het voorjaar en in de zomer kunnen iedere dag tochtjes met fluisterboten en Berkelzompen op de Berkel geboekt worden.

René stapt uit in Borculo. Dit was eeuwenlang de hoofdstad van een zelfstandige heerlijkheid. Met Peter Nieuwenhuis gaat René op zoek naar sporen van de oude heerlijkheid Borculo. Iedereen kan mee zoeken op zaterdag 9 juni tijdens de Gelredag.

Tot slot bezoekt René de repetitie van het toneelstuk Dwarsliggers in het buitengebied van Winterswijk. Spelers van Toneelvereniging TOEP hebben een voorstelling gemaakt over de oude Borkense Baan. Zij spelen het toneelstuk op het oude spoortracé precies op de grens van Nederland en Duitsland. De voorstellingen zijn op 7, 8, 9 en 10 juni. 

Aflevering 1 van Over Grenzen is te zien op donderdag 7 juni om 17.35 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Ook online (terug) te zien op Gld.nl en YouTube.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Over Grenzen
Deel dit artikel: