Welke kant gaat het op bij het failliete Achilles'29?

GROESBEEK - Achilles'29 ging in januari failliet, maar maakte het seizoen toch nog af.

Wat volgde was eerst een massale leegloop en daarna een voorspelbare reeks nederlagen met een veredeld jeugdteam. Omdat de Groesbeekse club ook nog zes strafpunten kreeg van de KNVB wegens financiële problemen, was degradatie al in maart niet meer te ontlopen. En dus eindigde de club met slechts twaalf punten als laatste in de tweede divisie en volgde de tweede degradatie binnen een jaar. Dat overkwam ook Jong Achilles, dat volgend seizoen veroordeeld is tot de eerste klasse. Kortom, het faillissement ging gepaard met een sportief drama.

45.000 euro nodig

De vraag is of en hoe de club nu kan voortbestaan. Twee weken geleden op de ledenvergadering bleek dat er op korte termijn ongeveer 45.000 euro nodig is. En de enige overgebleven bestuurder, Elrie Bakker, stapte op en werd niet herbenoemd. Ze is de zus van oud-voorzitter Harrie Derks (foto), die zich al voor het faillissement terugtrok.

Vanavond is er opnieuw een belangrijke vergadering bij Achilles en daarbij is de positie van de familie Derks essentieel. Een deel van de vereniging wil van ze af. Maar Harrie Derks, Elrie Bakker en technisch manager Frans Derks zijn strijdbaar en hebben binnen de club ook altijd nog steun. 

Brazilië en Jordania

Eerder probeerden ze de financiële problemen op te lossen met een lening van een Braziliaanse bank, maar die kwam er nooit. Ook was er een poging om Merab Jordania te interesseren voor een financiële injectie. De voormalige clubbaas van Vitesse had interesse in Achilles, omdat zijn zoon Levan (foto) daar speelde. Maar ook dat werd nooit concreet.

Levan Jordania verdween afgelopen zomer spoorloos en dook later dit seizoen op bij FC Eindhoven. En Achilles kon ondertussen de salarissen van de spelers niet meer betalen. De selectie ging zelfs even in staking, maar na de gewonnen derby tegen De Treffers was er plotseling toch weer geld om de gaten te dichten. Maar in januari dus niet meer en werd het faillissement uitgesproken over de betaald voetbal afdeling, met daarin het eerste elftal en Jong Achilles. De vereniging zelf werd daarbuiten gehouden en ook het vrouwenteam kon gewoon doorgaan, al kwam dat ook in financiële problemen.

Stuurloos

Achilles is op dit moment letterlijk stuurloos. Er zal op de ledenvergadering een nieuw bestuur moeten worden gevormd en op korte termijn moet het tekort van 45.000 euro worden aangezuiverd om het voortbestaan van de vereniging te waarborgen. Het is volkomen onvoorspelbaar welke kant het op zal gaan. Komt er een nieuw bestuur gesteund door een investeerder die ook het eerste elftal in stand kan en wil houden? En wat gebeurt er met Jong Achilles en het vrouwenteam? Frans Derks (links) en Harrie Derks (rechts) met voormalig trainer Eric Meijers

En essentieel: wordt de familie Derks buitenspel gezet? Want de geruchten gaan dat er investeerders zijn die in de club willen stappen, maar op voorwaarde dat de familie Derks volledig uit de club verdwijnt. Wat praktisch onmogelijk lijkt, want zo is de grond van Sportpark De Heikant in bezit van de familie. Maar het zou ook zomaar kunnen dat zij met een verrassing uit de hoge hoed komen en het betaald voetbal-gedeelte weer nieuw leven in blazen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Groesbeek Achilles Sport
Deel dit artikel: