Nieuws

Waarschuwing voor zwemmersjeuk in Lingebos

De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Lingebos bij Vuren (gemeente Lingewaal)  dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. © Google StreetView
VUREN - De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Lingebos bij Vuren (gemeente Lingewaal)  dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk.
De provincie geeft deze waarschuwing, omdat ze een meerdere meldingen van klachten over zwemmersjeuk heeft ontvangen. Volgens de provincie is de aanwezigheid van deze parasiet een normaal natuurlijk verschijnsel, maar zijn ze niet te vinden met reguliere zwemwateronderzoeken. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen. 

Wat is het?

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt.
Toch ontstaat bij veel mensen hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Doorgaans verdwijnen binnen een week de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl