Gelredag 16 juni: Museum het Petershuis, Gennep

GENNEP - De Gelredagen gaan weer de grens over! Voor het eerst is kunt u tijdens een Gelredag een bezoek brengen aan Limburg, aan Gennep om precies te zijn.Op zaterdag 16 juni gaan we voor de Gelredag de grens over naar Limburg, die is dan in Museum het Petershuis in Gennep. Eeuwenlang maakte deze plaats deel uit van Gelre.. Gennep haalt alles uit de kast om bezoekers te vertellen over de rijke geschiedenis op de grens van Gelre.

In Museum het Petershuis kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van Gennep: over de Romeinse tijd, de tijd als belangrijke spoorwegstad en over het inmiddels verdwenen kasteel, het Genneperhuis. Ook is het oude stadhuis te bezoeken, een schitterend gebouw. André Vermeulen zal daar een lezing geven over de belangrijke middeleeuwse Gennepse geestelijke Norbertus, de stichter van de Norbertijner kloosterorde.

Maar dat is nog niet alles! Ook de protestantse kerk, de thuiskerk van de oudste protestantse gemeente van Nederland, is tijdens de Gelredag te bezoeken. Net als de Kenniskeuken waar u een maquette van Gennep in vroeger tijden kan bekijken.

Erfgoedfestival

De Gelredagen in juni en juli staan in het teken van het Erfgoedfestival Gelderland Over Grenzen. In Gelderland hebben grenzen door de eeuwen heen een grote rol gespeeld. Gennep maakte lang deel uit van het hertogdom Gelre, voor achtereenvolgens bij Kleef en Pruisen hoorde, voor het in 1815 bij Nederland kwam. Na de Belgische opstand hoort het tot 1839 bij België om dan definitief Nederlands te worden.

Het Erfgoedfestival duurt nog tot 22 juli, in heel Gelderland en over de grenzen van onze provincie zijn interessante activiteiten. Tot 16 juni in Gennep.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: