Iets wat dood is, kan een eigen schoonheid hebben.

OOIJ - Poep en dood zijn twee gegevens, die in de traditionele natuurbeleving eigenlijk nooit aan bod komen. We willen allemaal door prachtige bossen en mooi onderhouden velden lopen en fietsen. En die behoefte is de afgelopen vijftig jaar steeds sterker geworden. Meer en meer is Nederland veranderd in een keurig aangeharkt businesspark met hier en daar een keurig afgebakend stukje groen.

Angstaanjagend en traumatiserend

Maar ook bomen waaien om of gaan van ouderdom dood. En hetzelfde geldt voor dieren. Behalve dat omwaaien dan. Dat gebeurt maar zelden. Langzaam wegrottende bomen of herten, zwijnen, koeien en paarden in verschillende stadia van ontbinding willen we niet tegenkomen als we net gezellig gaan picknicken langs de Waal met het hele gezin. “Het ziet er angstaanjagend uit, het stinkt en het is traumatiserend voor de kinderen”, hoor ik dan vaak.

Tekst gaat verder onder de foto

Stronthopen en flatsen

Maar echte natuur, waar alles wat dood is uit wordt verwijderd, is verarmde natuur. Heel erg veel planten- en dierensoorten worden er een stuk gezonder van. En dat geldt ook voor stronthopen en flatsen. Het mooie is… het is een kwestie van wennen. Iets wat dood is, kan een eigen schoonheid hebben. De gedachte erachter… dat het een essentiële schakel is in de natuurlijk kringloop… helpt daarbij.

Als je net je tanden in een verse krentenbol zet, wil je geen rottend rund ruiken
Harm Edens

Ik snap dat als je net je tanden in een verse krentenbol met kaas wil zetten, je geen rottend rund wil ruiken. Maar dat is een kwestie van plaatsbepaling. En wat die getraumatiseerde kinderen betreft: die vinden het meestal erg fascinerend en leerzaam. En een perfect onderwerp voor een spreekbeurt. Het is vaak de geprojecteerde angst van de ouders voor hun eigen sterfelijkheid. Maar ja… ik heb nieuws voor iedereen… poep maken doen we allemaal… en dood gaan we ook.

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug:

Deel dit artikel: