Nieuws

Waarom staan er 3 bijna dezelfde beelden in 3 dorpen?

Ze staan in het hart van de dorpen Angerlo, Giesbeek en Lathum. Ze lijken alle drie op elkaar, maar zijn toch ook weer alle drie een beetje anders. Het zijn kunstwerken, maar wat zijn het eigenlijk precies? © Omroep Gelderland
ANGERLO - Ze staan in het hart van de dorpen Angerlo, Giesbeek en Lathum. Ze lijken alle drie op elkaar, maar zijn toch ook weer alle drie een beetje anders. Het zijn kunstwerken, maar wat zijn het eigenlijk precies?
Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. Deze week gaat hij zelfs langs in drie dorpen.
Het zijn markefoons. De naam 'marke' verwijst naar de middeleeuwen toen de grote boeren in deze regio gezamenlijk de gronden van het dorp bestuurden. En 'foon' komt van telefoon. 
Kunstenaars Mark Oonk en Caroline Kortenhorst willen met de kunstwerken de dorpen met elkaar verbinden. Pieter: 'De verbinding zit in de vormen, het getal 3 en in de kleuren. Ook staan er nog de letters van de plaatsen op.'
In het midden van de beelden zit een zilveren bol, die fungeert als microfoon en luidspreker. Zit er op datzelfde moment iemand in een van de andere 'markefoons', dan kun je met elkaar praten door middel van drukknoppen in de bollen op de tafeltjes.
Pieter: 'Ze zijn helaas al wel kapot. Ook worden de kunstwerken inmiddels ingehaald door de tijd. Door Twitter, Facebook en Whatsapp.'
Pieter ging langs bij de beelden:
Markefoons in Angerlo, Giesbeek en Lathum | Kunst kijken met Pieter | UIT met Esther
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!